Sitna raja

I njima je teško: Državni službenici sedmi put štrajkaju - i ništa

"Na državnoj razini toga nema zato što je dogovoreno i dugoročni je projekt na sceni urušavanje državnih institucija. Od 2009. godine nama nisu povećali plaće", rekao je Karčić.
Gospodarstvo / Posao | 22. 09. 2022. u 14:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine organizirao je danas sedmi po redu prosvjed u Sarajevu.

Na prosvjedu na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred državnih institucija, učestvovalo je nekoliko desetina državnih službenika i zaposlenika.

Anadolija / Prosvjed državnih službenika

Salih Karčić, predsjednik Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika u Institucijama BiH, podsjetio je da je ovo sedmi prosvjed dodajući da ima iste ciljeve kao i dosadašnjih šest.

"Ništa se ne mijenja i mi obnavljamo naše zahtjeve. Na prvom mjestu je nepotpisivanje kolektivnog ugovora. Mi smo jedina država u Europi gdje nije potpisan kolektivni ugovor između poslodavca i zaposlenih u državnim institucijama. Zatim, osnovica za obračunavanje plaća je 535 KM a donesena je 2009. godine. Tada je potrošačka korpa bila 1.400 KM, a u kolovozu ove godine je iznosila 2.900 KM. Možete zamisliti s našim primanjima kako preživljavaju zaposleni u institucijama", kazao je Karčić u obraćanju na prosvjedu.

Dodao je da bh. entiteti Republika Srpska i Federacija BiH dijele određenu novčanu pomoć zaposlenima u javnim institucijama, dok toga nema na državnoj razini.

Anadolija / Prosvjed državnih službenika

"Na državnoj razini toga nema zato što je dogovoreno i dugoročni je projekt na sceni urušavanje državnih institucija. Od 2009. godine nama nisu povećali plaće", rekao je Karčić.

Podsjetio je da su usvajanjem proračuna BiH u lipnju ove godine povećane plaće ministrima i parlamentarcima za 500 KM, a plaće uposlenicima u državnim institucijama 60 KM.

"To se može vrlo lako i brzo uraditi. Razdvojiti. Sve se to može ako se hoće, ali nema interesa da se to uradi", kazao je Karčić.

Predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a Naser Husić istaknuo je da su uposlenici ove državne institucije na rubu egzistencije.

"Imamo iste probleme kao i naše kolege u institucijama. Živimo na rubu egzistencije, naši ljudi se bore godinama bez kolektivnih ugovora", kazao je Husić.

Anadolija / Prosvjed državnih službenika

Izet Kolar, državni uposlenik koji radi kao električar, podsjetio je da već godinama izlaze na proteste sa istim zahtjevima.

"Prosvjedujemo već deset godina, ali Vijeće ministara nikada neće priznati naš kolektivni ugovor. To i ptice na grani znaju", kazao je Kolar, čija osnovna plaća iznosi 780, napominjući da će ipak i dalje nastaviti s prosvjedima.

Kopirati
Drag cursor here to close