Zakonu o lijekovima

Ustavni sud RS odbio zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS

Navedeni zakon entitetska Skupština izglasala je na sjednici održanoj 20. listopada 2021. godine.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2021. u 13:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske danas na sjednici nije prihvatilo zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a.

Navedeni zakon entitetska Skupština izglasala je na sjednici održanoj 20. listopada 2021. godine.

Vijeće je raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva i o postojanju procesnopravnih uvjeta da se meritorno odlučuje o tome je li osporavanim Zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, priopćeno je iz Ustavnog suda RS.

Vijeće je utvrdilo da predmetni zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se navodima iz obrazloženja Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukazuje na povredu ustavnih vrijednosti garantiranih Ustavom Bosne i Hercegovine.

Kako iz sadržaja tog obrazloženja proizlazi, podnositelj zahtjeva prvenstveno navodi da je osporenim zakonom povrijeđen Ustav Bosne i Hercegovine, da su njegovim donošenjem narušeni suverenitet, teritorijalni integritet i politička neovisnost Bosne i Hercegovine, kao i podjela nadležnosti između države i entiteta, iz čega posredno izvodi zaključak da je time došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, koji svoj identitet vezuje za državu Bosnu i Hercegovinu.

Imajući u vidu izloženo, Vijeće je ocijenilo da se u konkretnom slučaju obrazloženje Odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosi prvenstveno na pitanja ustavnosti, te se kao takvo ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48. stav 1. alineja 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, jer ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu s relevantnim odredbama Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close