''Uzvratit ćemo''

Dodik zaprijetio sankcijama – Njemačkoj!

''Nisam slijep da ne znam što su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je - pretjerali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voljeli"
Vijesti / Politika | 13. 12. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda će neki pokušati da ismiju ovo što ću reći, ali ni republika Srpska nije bez kontramjera. Ako Njemačka uvede sankcije, uzvratit ćemo. Nisam slijep da ne znam što su Amerika i Njemačka. Ali moja poruka je - pretjerali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voljeli", rekao je Dodik.

On je odbacio navode da bi građani ili cijela Republika Srpska mogli biti u problemu te dodao da nije zabrinut, kao da ni narod ne treba da brine.

"Ne apsolutno. Razumijem da je u svijesti ostalo sjećanje na sankcije, u kojima su nas hermetički zatvorili. Toga sada više nema. Hoće li tamo neko nešto reći, to nas pretjerano ne zanima", rekao je Dodik.

On je naglasio da su svih ovih godina zapadni investitori stajali u redu i da Republika Srpska ima svoje prijatelje koji su i do sada investirali te da Republika Srpska neće izgubiti ulaganja.

Problem RS je pandemija koronavirusa, ne sankcije

Što se tiče ekonomije, Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku problem pandemija koronavirusa, a ne prijetnje sankcijama.

Povodom zahtjeva lidera SDA Bakira Izetbegovića Christianu Schmidtu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, najava sankcija i prijetnji da neće biti investicija u RS, Dodik je rekao da su Bošnjaci naučili da njima neko upravlja, a da Srbi ne trpe tutore.

On je naveo da Velika Britanija i Bruxelles napadaju mađarskog premijera Viktora Orbana i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da su autoritarni lideri, a onda isti ti šalju u BiH Schmidta, bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a i proglašavaju ga "visokim predstavnikom".

"Pa na šta to sliči? Poželio bih dobru zabavu Schmidtu i Izetbegoviću. Nijedna Schmidtova odluka ne važi, on u BiH nije došao kako to predviđa Daytonski sporazum. On može da se bavi nekim pisanijama, ali to više nikog ne zanima", rekao je Dodik.

On je naveo da uvažava Bošnjake kao narod, ali je upitao šta političko Sarajevo misli - da uzme Republici Srpskoj zemljište, šume i vode.

"I onda se pojave oni i stranci s licemjernom prijetnjom da nećemo imati investicije zbog aktivnosti koje vodimo, a kojima u suštini branimo naš razvoj", rekao je Dodik te podsjetio na zaustavljanje projekta gradnje hidrocentrale 'Buk Bijela', osporavanja gradnje aerodroma u Trebinju, plinovoda..."

Drugi lijek za BiH

Dodik je rekao da Republika Srpska ima financijere i sve spremno za te projekte, a da pokušavaju to spriječiti, te postavio pitanje – zašto da RS živi s takvima koji pokušavaju da je spriječe?

"Treba nam drugi lijek za BiH, ovaj što guraju Amerikanci je pogrešan. Možda bi najbolje rješenje bilo deangažman Amerike ovdje. Sve bi riješili za 24 sata, mirno", naveo je Dodik.

On je dodao da su pritisci stalno tu, ne prestaju, ali da se i to dovelo na neki normalnu razinu, jer shvaćaju polako da mora da se razgovara.

"Koliko puta smo tražili da razgovaramo, da se nađe neko rješenje. Umjesto toga, ponašali su se kao da žele da nam što više ogade BiH. Sada ćemo vidjeti hoće li pričati", rekao je Dodik.

On je kao spekulacije odbacio izjave pojedinih međunarodnih predstavnika sa Zapada da planovi Republike Srpske "predstavljaju udar na BiH, pa čak i prijetnju miru".

Ipak, Dodik zanemaruje činjenicu da su u NSRS-u izglasani zaključci o povlačenju iz državnih institucija, iako takvi potezi ne mogu da se rade jednostrano, što su u prošlosti više puta potvrdili i brojni dužnosnici RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close