Imovina

Schmidt ruši zakon Republike Srpske?

Iz diplomatskih izvora rečeno je kako Vijeće za implementaciju mira daje zeleno svjetlo Schmidtu da reagira i njegova reakcija se očekuje do ponoći.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2023. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt će do ponoći reagirati na Zakon o nepokretnoj imovini u RS, objavila je televizija N1 pozivajući se na diplomatske izvore uoči zasjedanja Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Tako će, kako navodi televizija, Schmidt, spriječiti stupanje na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj, a još prošlog tjedna iz Ureda visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reagira kada je riječ o stupanju na snagu Zakona o nepokretnoj imovini u RS kako bi se, kako su naveli, prevenirala nepovratna šteta.

N1 iz diplomatskih izvora saznaje da Vijeće za implementaciju mira daje zeleno svjetlo Schmidtu da reagira i njegova reakcija se očekuje do ponoći.

Naime, prema Zakonu o nepokretnoj imovini koji je usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske sva nepokretna imovina koju koriste vlasti Republike Srpske, jedinice lokalne samouprave, javna poduzeća, javne ustanove i sve druge službe koje je osnovao taj bh. entitet pripada njima.

Ovaj zakon usvojen je krajem prosinca prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zakon istog naziva koji je bio prvobitno usvojen početkom veljače protekle godine Visoki predstavnik u BiH ga je suspendirao u travnju i donio odluku o neprovođenju do odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je u rujnu stavio zakon van snage, ali je u NSRS novi zakon usvojen, vrlo sličan starom izuzev odredbe da se zakon ne odnosi na imovinu koja je do 31. prosinca 1991. godine vođena kao imovina BiH.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, zabranjeno je raspolaganje državnom imovinom sve do usvajanja novog zakona na državnoj razini, a država utvrđuje koja imovina pripada kojoj razini vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close