Padaline

USK: Voda ušla u kuće, Crveni križ šalje pomoć

''Stanje je iz sata u sat gore, skoro kao i prošle godine, a bojim se da će biti i gore. Voda je ušla u kuću, stavljamo vreće s pijeskom i ispumpavamo vodu, da spasimo bar nešto'', kazao je mještanin.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2023. u 12:23 Anadolija/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog ulijevanja pritoka, vodostaj rijeke Sane naglo raste zbog čega se očekuje izlijevanje iz korita, što bi dodatno otežalo stanje u Sanskom Mostu, gdje je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće.

Najteža situacija je u mjestima: Vrše, Neprelje, Stari Majdan,Trnova, kao i naseljima Alagića Polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci izišli iz svojih korita i stigli do objekata, a pojedina su i poplavljena. Situacija se prati i formirani su punktovi za interventna djelovanja, ukoliko to bude potrebno.

Sve je gore i gore

U Bihaću, osim u Kulen-Vakufu i Orašcu, situacija je sve teža u mjesnim zajednicama Srbljani, Kostela i Pokoj gdje se izlijeva Una i plavi poljoprivredna zemljišta, pomoćne i stambene objekte.

''Stanje je iz sata u sat gore, skoro kao i prošle godine, a bojim se da će biti i gore. Voda je ušla u kuću, stavljamo vreće s pijeskom i ispumpavamo vodu, da spasimo bar nešto'', kazao je Adnan Jusić, mještanin Pokoja kod Bihaća.

Vodostaj Une jutros je izmjeren 160 centimenata što je za 60 centimetara iznad kritične točke. Kiša neprekidno pada zbog čega se očekuju i veće poplave i u drugim mjestima.

Foto: PR / Poplave u USK

Ekipe Civilne zaštite i Crvenog križa konstantno su na terenu, dostavljaju namirnice, vreće s pijeskom i potrebnu mehanizaciju za ispumpavanje vode iz kuća kako bi se situacija držala pod kontrolom. U pomoć poplavljenim područjima uključuju se i građani koji donose hranu, vodu i pomažu na terenu.

Na području Unsko-sanskog kantona građanima se preporučuje prokuhavanje vode za piće.

Crveni križ Federacije BiH uputio je određene količine materijalno-tehničkih sredstva u područja, koja su pogođena poplavama prethodna dva dana, u Unsko-sanskom kantonu.

Foto: Anadolija / Voda ušla u kuće

''Prema potrebama Crvenog križa USK na teren šaljemo čizme, pumpe za ispumpavanje, isušivače, deke i konzerviranu hranu. Također, posredstvom Društva Crvenog križa BiH dostavljena je i dodatna količina čizama i dezinfekciona sredstva, a tijekom sutrašnjeg dana bit će dopremljeno i 567 litara vode za piće'' - istaknuo je glavni tajnik Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Inače, zbog upozorenja na moguće poplave Crveni križ USK od nedjelje je, u Bihaću, uveo dežure kako bi se pratilo stanje te što efikasnije vršila koordinacija rada općinskih i gradskih organizacija Crvenog križa. Istu večer, na teren je izašla ekipa Crvenog križa grada Bihaća koja je obišla područje Kulen Vakufa i pružila neophodnu pomoć u vidu dostave čizama i lunch paketa za potrebe stanovništva.

Vreće s pijeskom

Ekipe Crvenog križa na terenu su i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, a pomoć u vidu lunch paketa, čizama, vode za piće i higijenskih setova dostavljena je još sinoć. Također, tajnik i volonteri Crvenog križa općine Sanski Most od nedjelje, zajedno s građanima, pune vreće pijeska za obranu od poplava.

Foto: Crveni križ FBiH / Pomoć šalje Crveni križ FBiH

Crveni križ Unsko-sanskog kantona stanovništvu je ponudio na korištenje isušivače za vlagu i pumpe za ispumpavanje vode.

Kopirati
Drag cursor here to close