Vodostaji

Rastu Una, Sana i Bosna

Razina rijeke Une jutros je 480 centimetara, a Sane 510 centimetara, u oba slučaja za četiri centimetra više nego sinoć.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2023. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodostaj rijeka Une i Sane u Novom Gradu od jutros su ponovo u porastu, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Razina rijeke Une jutros je 480 centimetara, a Sane 510 centimetara, u oba slučaja za četiri centimetra više nego sinoć.

Rijeka Japra u Novom Gradu poplavila je i ugrozila nekoliko stambenih objekata, izjavio je Srni vršitelj dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je istaknuo kako su vodostaji rijeka Sane i Une porasli za nekoliko centimetara i sada su na razini između redovne i izvanredne obrane od poplava.

Rijeka Bosna u Doboju ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod kote redovne obrane od poplava, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema tim podacima, razina Bosne jutros u 7.30 sati iznosio je 139 centimetara, u 2.00 časa bio je 112 centimetara, a u 1.00 čas 104 centimetra.

Nulta kota vodostaja Bosne za Doboj iznosi 137 centimetara.

Visina kote redovne obrane od poplava u Doboju je 300, a izvanredne 450 centimetara.

Rijeka Una izlila se u Martin Brodu uslijed obilnih padalina, ali za sada nema ugroženih domaćinstava.

Vodostaj Une u Kostajnici jutros u 8.00 sati iznosio je 438 centimetara, što je za oko pola metra više nego prethodnog dana.

Glasnogovornik općine Aleksandar Pašić rekao je Srni da je vodostaj tijekom protekle noći blago rastao.

Prema njegovim riječima, u Ulici Ranka Šipke voda se približila objektima.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će nove padaline na zapadu Krajine izazvati dodatni porast vodostaja na cijelom slivu Une i Sane budući da je na tom području uslijed obilnih padalina tlo zasićeno vodom, a razina rijeka je u domenu srednje visokih voda.

Jake padaline u kratkom periodu mogu izazvati pojavu i izlijevanje bujičnih vodotoka i urbanih poplava, objavili su iz Zavoda.

Nove padaline najavljene su za sutra kada se očekuju i pljuskovi s grmljavinom.

Kopirati
Drag cursor here to close