Povodom Dana žena

UN: Objave zlostavljanja žena su 'vrh ledenog brijega'

Phumzile Mlambo-Ngcuka kazala je to zato što je broj žena koje su "progovorile" malen i broj počinitelja koji su privedeni pravdi ograničen u usporedbi s brojem slučajeva koji nisu izneseni u javnosti.
Vijesti / Flash | 08. 03. 2018. u 12:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnica agencije UN-a za promoviranje ravnopravnosti žena izjavila je da je usmjeravanje globalne pozornosti na seksualna uznemiravanja i zlostavljanja i na kažnjavanje nekih muškaraca koji su smatrani "nedodirljivim" bitan trenutak, ali je to "samo vrh ledenog brijega".

Phumzile Mlambo-Ngcuka kazala je to zato što je broj žena koje su "progovorile" malen i broj počinitelja koji su privedeni pravdi ograničen u usporedbi s brojem slučajeva koji nisu izneseni u javnosti. 

U intervjuu za Associated Press na Međunarodni dan žena, ona je, međutim, izjavila da će u bliskoj budućnosti barem postojati mogućnost smanjenja i zaustavljanja kontinuiranog zlostavljanja, "jer počinitlji "sada znaju da zapravo postoji mogućnost da bi žrtva mogla progovoriti".

''Ovo je prijelomna točka i kritično vrijeme za sviju,  i ono što trebamo učiniti je da se takav trend ne unazadi'', kazala je Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica agencije UN Žene.

Kazala je da je potrebna dodatna akcija institucija u komunikaciji sa svojim službenicama kako bi im poručile kakva su njihova prava, tako da mogu javiti o njihovim kršenjima i biti uvjerene "da će im se vjerovati i da i same neće završiti na suđenju". 

Mlambo-Ngcuka je istaknula da je, iako je pozornost usmjerena moćne muške prekršitelje u Hollywoodu, velikim kompanijama i visokim društvenim klasama, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje prisutno širom svijeta, od tvornica i farmi do autobusa, vlakova i domova. 

A nijedna zemlja u svijetu nije ostvarila spolnu ravnopravnost, kaže ona. 

Čak i na Islandu, koji ima "najviše nivoe svjesnosti o spolnoj ravnopravnosti", nasilje nad ženama je problem, nejednaka primanja su činjenica i slaba zastupljenost žena u organima upravljanja je činjenica, kazala je Mlambo-Ngcuka.

''To su iste stvari protiv kojih se borimo u Indiji, u Južnoj Africi, u SAD-u, tako da sve te zemlje ne cijene žene koliko cijene muškarce'' dodala je.

A u 150 zemalja postoji barem jedan zakon koji diskriminira žene, tvrdi ona.

Tema obilježavanja Međunarodnog dana žena naslovljena je kao "Vrijeme je sada: ruralni i urbani aktivisti transformiraju živote žena".

Kako bi zadržala pažnju svjetske javnosti na pokret #MeToo, Mlambo-Ngcuka je izjavila da su aktivistice  #MeToo pozvane da učestvuju na današnjim dešavanjima u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Kopirati
Drag cursor here to close