I prava žena su ljudska prava

UNFPA: Ako žene ne budu ravnopravne, svijetu prijete nemiri

Ako želite riješiti ekonomsku nejednakost, krenite sa reproduktivnim zdravljem žena
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2017. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se hitno ne počne rješavati problem nejednakosti, a najsiromašnije žene ne osnaže kako bi mogle donositi vlastite odluke o svojim životima, zemlje se mogu suočiti s nemirima i prijetnjama miru i razvojnim ciljevima, navodi se u izvještaju Stanje svjetskog stanovništva 2017. godine, koji je danas objavio Populacioni fond Ujedinjenih naroda (UNFPA).

Troškovi nejednakosti, između ostalog u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava, mogu da se prošire na ciljeve cijele globalne zajednice, dodaje se u novom izvještaju UNFPA pod nazivom "Odvojeni svjetovi: Reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava u doba nejednakosti".

Neobsiguravanje usluga reproduktivnog zdravlja, uključujući planiranje porodice, najsiromašnijim ženama može oslabiti ekonomiju i potkopati napredak u ostvarivanju najbitnijeg cilja održivog razvoja, a to je eliminacija siromaštva.

Ekonomska nejednakost pojačava druge nejednakosti, a i sama biva pojačana njima, što između ostalog uključuje i nejednakosti u oblasti ženskog zdravlja, gdje samo nekolicina privilegovanih žena može kontrolirati vlastitu plodnost i na taj način razviti vještine, postati dio plaćene radne snage i steći ekonomsku moć.

''Nejednakost u zemljama danas nije samo pitanje onih koji imaju i onih koji nemaju. Nejednakost je sve više i pitanje onih koji mogu i onih koji ne mogu. Siromašne žene koje ne raspolažu sredstvima za donošenje sopstvenih odluka o veličini obitelji ili su lošeg zdravstvenog stanja zbog neadekvatnog reproduktivnog zdravlja čine većinu među onima koji ne mogu'', kazala je izvršna direktorica UNFPA Natalia Kanem.

 U većini zemalja u razvoju, najsiromašnije žene imaju najmanje mogućnosti za planiranje obiteljim najmanji pristup prenatalnoj njezi i najveću stopu porođaja bez pomoći lliječnika ili babice.

Ograničen pristup planiranju obitelji znači 89 milijuna neželjenih trudnoća i 48 milijuna abortusa  godišnje u zemljama u razvoju. To ne samo da ugrožava zdravlje žena, već im i ograničava mogućnosti da se zaposle ili zadrže posao i tako napreduju ka financijskoj nezavisnosti, navodi se u izvještaju.

Nemogućnost pristupa srodnim uslugama, kao što je pristupačna briga o djeci, također predstavlja prepreku ženama da potraže posao van kuće. Kad su u pitanju žene koje imaju posao, odsutnost plaćenog porodiljnog odsustva i diskriminacija koju poslodavci praktikuju prema ženama koje zatrudne praktično predstavljaju kaznu za materinstvo, zbog čega su mnoge žene dovedene u situaciju da moraju birati između karijere i roditeljstva.

''Zemlje koje žele rješavati pitanje ekonomske nejednakosti mogu početi tako što će rješavati druge nejednakosti, npr. u oblasti reproduktivnog zdravlja i reproduktivnih prava, te rušiti društvene, institucionalne i druge prepreke koje ženama onemogućavaju da ostvare svoj puni potencija'', kaže Kanem.

Izvještaj UNFPA preporučuje da se fokus usmjeri na "one koji su najdalje od prvih", u skladu s planom Ujedinjenih naroda za postizanje održivog razvoja i inkluzivnih društava do 2030. godine. Program održivog razvoja do 2030. "predviđa bolju budućnost u kojoj ćemo kolektivno rušiti barijere i ispravljati razlike. Cilj treba biti smanjenje svih nejednakosti. Neki od najsnažnijih doprinosa mogu nastati kao rezultat ostvarivanja ... reproduktivnih prava žena ", navodi se u izvještaju.

UNFPA je vodeća agencija UN-a koja radi u pravcu stvaranja svijeta u kojem je svaka trudnoća željena, svaki porođaj siguran i potencijal svake mlade osobe ispunjen. UNFPA radi s milijunima žena i mladih ljudi u 155 zemalja i teritorija.

Kopirati
Drag cursor here to close