Zastrašivanje i udar na novinare

Umbrella: Novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija!

Status osumnjičenog novinar Morača je dobio tek nakon što je odbio status svjedoka, kao i otkrivanje izvora informacija
Vijesti / Flash | 25. 02. 2023. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih neovisnih medija, izražava javni prosvjed, te traži hitno izjašnjenje MUP-a Republike Srpske i nadležnog tužitelja Gordane Mijatović zbog načina na koji je novinar EuroBlica i Srpskainfo Nikola Morača saslušan danas u Policijskoj upravi Banja Luka.

Novinar Nikola Morača je saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, a u vezi teksta koji je objavio o slučaju silovanja 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banja Luci za koje je osumnjičen M.K. (19) iz Banjaluke.

Status osumnjičenog novinar Morača je dobio tek nakon što je odbio status svjedoka, kao i otkrivanje izvora informacija, što predstavlja najozbiljniji pokušaj zastrašivanja i prisile novinara što je u suprotnosti sa Smjernicama za suradnju policije sa medijima/medija sa policijom Misije OSCE-a u BiH gdje se navodi da novinari imaju obavezu da štite izvor informacija tijekom ispitivanja i provjera od strane policije.

Posebno zabrinjava činjenica da su policijski službenici, uz suglasnost tužitelja Gordane Mijatović, od novinara Morače oduzeli mobilni telefon, koji je deponiran u Osnovni sud u Banja Luci, a čije oduzimanje može ugroziti kako sigurnost novinara, tako i izvora informacija.

Podsjećamo MUP Republike Srpske da je zaštita novinarskih izvora jedan od osnovnih uvjeta za slobodu medija, te da prema krivičnom zakonodavstvu BiH, međunarodnim instrumentima Vijeća Europe, OSCE i Europske federacije novinare, kao i Kodeksu za tisak i online medije BiH, svi novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija.

Udruženje Umbrella sa svojim članicama stoji solidarno uz novinara Nikolu Moraču, te poručuju da je nedopustivo da se fokus istrage slučaja silovanja 18-godišnjakinje prebacuje na isljeđivanje novinara i traženje informacija o njegovim izvorima!

Udruženje za medijski aktivizam - Inforadar.ba
Fondacija „INFOHOUSE“- Interview.ba
Udruženje građana „IMPULS“ - Impulsportal.net
Udruženje građana „SPIN MEDIA“- Spin-portal.info
Udruženje građana eTrafika.net     - eTrafika.net
Udruženje „SEMPER-Servis za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj“ - Gerila.info
Udruženje građana „Druga priča“ - Direkt-portal.com
Udruženje za promociju evropskih standarda i unapređenja poslovnog ambijenta - Capital.ba
Udruga BURA INFO-Hercegovina.info
Udruženje građana „Restart Srpska“ - Infoveza.com
Udruženje građana “Centar za kritičko mišljenje”- Tačno.net
Udruženje „U Fokusu“ - Fokus.ba
Udruženje „Centar za razvoj medija i analize“ - Žurnal

Kopirati
Drag cursor here to close