Traženje izvora

Banja Luka: Novinar priveden zbog teksta o silovanju

Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske propisuje da se ne može saslušati kao svjedok osoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne, a to je između ostalih i novinar
Vijesti / Crna Kronika | 25. 02. 2023. u 09:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijska uprava Banja Luka saslušala je novinara redakcije Srpskainfo Nikolu Moraču, odgovornog urednika Sinišu Trkulju i direktora razvoja i izvršnog urednika za online Borisa Lakića.

"Pod nadzorom Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka, policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, poduzimaju istražne mjere i radnje protiv NN službenog lica i lica N.M, S.T. i B.L. zbog sumnje da su počinili krivično djelo 'Povreda tajnosti postupka' iz člana 337. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske", navode iz PU Banja Luka.

Podaci

Kako stoji u priopćenju, "za sada nepoznato službeno lice se sumnjiči da je učinilo dostupnim podatke iz istrage koja je u tijeku, a koji se nisu smjeli dati u ovoj fazi postupka, dok se N.M. sumnjiči da je napisalo tekst s podacima iz istrage koja je u tijeku, a koji se nisu smjeli objaviti, a koji su S.T. i B.L. svojim odborenjem učinila dostupnim javnosti u dnevnim novinama i digitalnom izdanju".

No, Nezavisne novine podsjećaju kako Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske propisuje da se ne može saslušati kao svjedok osoba koja bi svojim iskazom povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne, a to je između ostalih i novinar u svrhu zaštite izvora informacija.

Zakon o zaštiti od klevete Republike Srpske navodi da novinar, kao i svako drugo fizičko lice koje je redovno ili profesionalno uključeno u novinarski posao traženja, primanja ili priopćavanja informacija javnosti, koju je dobio informaciju od povjerljivog izvora nije dužan saopštiti izvor informacije.

Izvori

"Ovo pravo uključuje pravo da ne otkrije bilo koji dokument koji bi mogao da razotkrije identitet izvora, naročito uključujući: usmene, pisane, audio, vizualne ili elektronske materijale. Ni pod kakvim okolnostima pravo na neotkrivanje identiteta povjerljivog izvora nije ograničeno kontekstom postupka u smislu ovog zakona", napisao je direktor Centra za ljudska prava Dejan Lučka nakon što je Nikola Morača, novinar EuroBlica i portala Srpskainfo, saslušan u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Kodeks za tisak i online medije BiH navodi da novinari imaju obvezu da štite identitet onih koji daju informacije u povjerenju, bez obzira na to jesu li te ličnosti izričito zahtijevale povjerljivost ili nisu.

Kako je Morača potvrdio Nezavisnim novinama, pozvan je na informativni razgovor u vezi s informacijama koje je objavio radi uhićenja zbog silovanja u Banja Luci na koji se uredno odazvao.

Oduzet telefon

Nakon što je odbio otkriti izvore informacija, dobio je status osumnjičenog za povredu tajnosti postupka odnosno da je otkrio detalje iz istrage u vezi tekstova te mu je izuzet mobilni telefon.

Redakcija je pak objavila kako je od novinara zatraženo da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju 18-godišnjakinje, koje je nedavno prijavljeno u Banja Luci.

Nakon što je odbio to učiniti, jer ima profesionalnu obvezu da štiti izvore, Morači je rečeno da ima status osumnjičenog, te mu je uz suglasnost tužitelja oduzet mobilni telefon.

Banjalučki novinar: Rekli su mi: Došlo je vrijeme da vam konačno stanemo u kraj

Nikola Morača, novinar EuroBlica i Srpskainfo.com za N1 je ekskluzivno otkrio najnovije detalje nakon što je prvo od informativnog razgovora postao osumnjičeni samo zato, kako kaže, jer nije htio otkriti izvor svojih informacija.

Morača za N1 kaže da ostaje pri stavu da je postao osumnjičeni jer nije htio otkriti izvor informacije, što kao novinar nije dužan.

Također, za N1 je pojasnio kako je sve krenulo.

“To je krenulo od preksinoć kada su me krim inspektori tražili svugdje samo ne na onoj lokaciji gdje živim”, kazao je Morača, objasnivši da je povod bila serija tekstova o silovanju djevojke te otkrio kako je dalje sve išlo.

“U pratnji advokata odlazim na četvrti sprat gdje početak razgovora protiče onako uobičajeno: Eto vi novinari dobri ste, imate dobrih priča, pomažete nam a ima priča koje izlaze iz okvira iz njihovog poimanja novinarstva. Sve vrijeme spominju taj tekst o silovanju i hapšenju gdje ne samo da spominju moj tekst, nego i drugih kolega. Ja sam im rekao da niti u jednom trenutku u bilo kojem tekstu nisam otkrio identitet žrtve. Inicijale osumnjičenog smo otkrili prenoseći saopćenje banjalučkog tužilaštva. U mom tekstu postoje određeni detalji a njihova poenta je za javnost. Znači imali smo hapšenje osumnjičenog za silovanje, a tužilaštvo nije tražilo njegovo pritvaranje”, objasnio je Morača.

Oglasili se iz policije o saslušanju banjalučkog novinara

On dodaje da javnost treba biti uznemirena da osoba koja se sumnjiči za silovanje slobodno šeta gradom i da se to treba znati. Nakon što, kako je rekao Morača, nije htio otkriti izvor, oduzet mu je telefon što on ne razumije zbog čega se desilo i postao je osumnjičeni.

Oglašavanje nadležnih organa da je on ugrozio istragu otkrivanjem podataka iz istrage nije htio komentarisati već je samo rekao:

“Ta njihova igranka mi je poznata”, rekao je Morača.

Njemu je najviše zazvučala rečenica koju su mu kazali:

“Došlo je vrijeme da vam konačno stanemo u kraj”, ali Morači nije baš najjasnije, kako je rekao za N1, na koga su mislili da li na njega lično ili kompletnu novinarsku zajednicu.

Uz Moraču je i njegov pravni tim kao i redakcija medija u kojem radi.

“Advokat je bio šokiran koji je bivši sudija”, istakao je Morača.

Na kraju se Morača svima zahvalio jer su uz njega stali mnogi novinari, medijska zajednica od Kluba novinara Banjaluka, Udruženje istraživačkih novinara Umbrellla, pojedini novinari u samostalnim medijskim istupima.

Morača poručuje da iako je i ranije imao problema s policijom zbog svog rada, neće nikada odustati od profesionalnog rada i obavljanja svog posla.

Kopirati
Drag cursor here to close