Upozorenje

Ulazak u BiH bez PCR testa mogao bi nas skupo koštati

Zabrinjava činjenica da u ovako dramatičnoj epidemiološkoj situaciji i dalje ne postoji nikakva kontrola ulaza u BiH.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2021. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve teža epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini. Novi sojevi se brzo šire, a njihovo suzbijanje je sve teže. Stručnjaci upozoravaju, ako bude nastavljena propusnost ka Bosni i Hercegovini bez kontrole ulaska i obaveznog negativnog PCR testa, sve bi nas moglo skupo koštati. Inicijative postoje, ali nadležni bez konkretnih koraka.

Brojni su zahtjevi s različitih razina vlasti za uvođenjem obveznog negativnog PCR testa za sve one koji žele ući u Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na državljanstvo.

“Posebno zabrinjava činjenica da u ovako dramatičnoj epidemiološkoj situaciji i dalje ne postoji nikakva kontrola ulaza u BiH, uprkos stalnim zahtjevima da se uvede obaveza posjedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, prije ulaska u BiH”, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo

“Pojačan je pritisak na GP Gradiška, a građani iz drugih gradova gdje su restriktivnije mjere, kada govorimo o ugostiteljskim objektima, dolaze u Banju Luku, što dodatno utječe da se situacija s pandemijom pogoršava“, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke.

“Peti prijedlog je pokušaj ili zaključak da se uvede obvezan PCR test prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, u ovisnosti kolike ingerencije posjeduje u ovom trenutku Federalni parlament ili Vlada”, istaknuo je Mirsad Kacila, predsjednik Odbora za zdravstvo ZD PFBiH.

Zaključke Odbora za zdravstvo usvojio je Federalni parlament na prethodnoj sjednici. Hitnu sjednicu bi, kako su zatražili iz Četvorke, trebao održati Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Obrazloženje zahtjeva za sazivanje hitne sjednice Zastupničkom doma Parlamenta BiH:

“Uzimajući u obzir da Vijeće ministara BiH nije navedene mjere uvelo samoinicijativno, niti je to uradilo nakon javnih poziva da takve mjere uvede, održavanje hitne sjednice s ovom točkom dnevnog reda je neophodno kako bi Dom naložio Vijeću ministara BiH da te mjere uvede.”

Hoće li sjednica biti zakazana, nismo dobili informaciju. Odluku o uvođenju obveznog PCR testa, Vijeće ministara BiH neće donijeti bez stava stručnjaka.

“Ono što je stav Vijeća ministara jeste da će sve usaglašene stavove zdravstvenih radnika u BiH ispoštovati i donijeti potrebne odluke. U ovom trenutku ne postoji takav zahtjev od zdravstvenih radnika u BiH“, naglasio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Selektivno uvođenje kontrola ulaska u neku zemlju koje se do sada provodilo u većini europskih zemalja, nije dalo rezultate, rekao je Zeljković iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Ako bi došlo do uvođenja ove mjere, kaže Zeljković, potrebno je da se odnosi na sve.

“Bez obzira je li građanin BiH ili bilo koje druge zemlje da se kontroliše PCR metodom, ali da ta ista recipročna mjera postoji i u toj zemlji”, rekao je Branislav Zeljković, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Stručnjaci upozoravaju, dosadašnja propusnost prema Bosni i Hercegovini već mnogo košta i državu i njezine građane. Ovakva mjera trebala se rješavati prije pogoršanja epidemiološke situacije.

“Da smo tada ograničili ulazak u BiH ne bi došlo i do pojave britanskog soja koji se pojavljuje u više od 80 posto oboljelih, a pojavljuje se i češki soj, može očekivati i južnoafrički soj ili brazilski da se pojavi i da još više zakomplicira ionako tešku situaciju”, naglašava Ednan Drljević, šef Covid odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, prenosi BHRT.

 

Kopirati
Drag cursor here to close