Pao potpis!

Dok se čeka isporuka cjepiva, sve je više mlađih pacijenata i onih s negativnim PCR testovima

Zavod je nakon provjera potpisao Ugovor i poslao ga na dalje postupanje tvrtki Medimpex.
Gospodarstvo / Flash | 17. 03. 2021. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo FBiH završio je provjere ponude za nabavku cjepiva koju je dostavila tvrtka Medimpex d.o.o. Sarajevo.

Zavod je nakon provjera potpisao Ugovor i poslao ga na dalje postupanje tvrtki Medimpex. Radi se o nabavci pola milijuna doza cjepiva Sputnik V.

Prva cjepiva očekuju se najkasnije do ponedjeljka.

Šef Infektivnog odjela Kantonalne bolnice Dr. Safet Mujić, dr. Nazif Derviškadić rekao je gostujući u program Radija Gradska Mreža da su popunjeni kapaciteti i na njegovom odjelu.

Dr. Derviškadić je istaknuo kako je u ovom, trećem valu, za razliku od prethodnih, najviše pacijenata u dobi od 20 do 55 godina.

Potvrdio je da su i kliničke slike drugačije, te da progresija bolesti nastupa od 5 do 7 dana.

Šef Infektološkog odjela ove bolnice kaže da nitko od cijepljenih zdravstvenih radnika nije imao nikakve nuspojave nakon cijepljenja AstraZenecom.

Građane je pozvao na maksimalan oprez, uz snažnu poruku mladima.


Podsjetimo, U Bosni i Hercegovini broj zaraženih koronavirusom nastavlja rasti pa je u srijedu potvrđeno više od 1700 novih slučajeva zaraze, a 35 oboljelih od COVID-a je u umrlo u protekla 24 sata.

Na području Federacije BiH je nakon testiranja nešto više od pet tisuća uzoraka otkriveno 1216 novozaraženih, u Republici Srpskoj 422, a u distriktu Brčko 88.

Trenutačne brojke na razini su onih iz prosinca prošle godine kada je registriran drugi val pandemije, uz stalni dnevni rast.

“Prije je bilo sasvim normalno da pacijenti oko 9 ili 11 dana se javljaju, a sada smo primjetili da se to događa mnogo ranije, negdje oko petog do sedmog dana i da skoro svi dolaze sa teškim oblicima upale pluća koja zahtijevaju potporu kisikom”, otkriva za N1 Nermin Granov, šef Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a.

“Imamo jako tešku kliničku sliku, pogotovo kod mlađe populacije i starijih osoba, također se pokazalo da su vektori odnosno prenositelji djeca”, kaže za N1 Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Prema simptomatologiji situacija je teža u odnosu na statističke pokazatelje, a liječnici su sve više skeptični prema nalazima PCR testova.

“Pacijenti dolaze kasno. Dolaze sa teškim pneumonijama, sa niskom saturacijom. Dolaze nam pacijenti koji imaju PCR test negativan i jedan i drugi”, navodi za N1 Alden Begić, internist angiolog.

Nakon što se za izravnu kupnju cjepiva odlučila vlada Republike Srpske i predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić u srijedu je potvrdio kako će i taj entitet posegnuti za istim rješenjem. U ponedjeljak bi tako u Sarajevo mogao stići kontingent od oko 100 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa, a riječ je o ruskom Sputnjiku V.

Na kupnju ruskog cjepiva u BiH su se odlučili nakon što je potpuno zakazala isporuka onog zapadnih proizvođača, koji je prošle godine naručen posredstvom mehanizma COVAX.

Prvu količinu od ukupno 1,23 milijuna doza naručenog zapadnog cjepiva u BiH sada očekuju iza 20. ožujka, a početnih dvadesetak tisuća doza bi navodno trebalo biti Pfizerovo.

Kopirati
Drag cursor here to close