Rješenje

Ukinute mjere zabrane Fatihu Keskinu

''Nižestupanjska rješenja upravnih organa su poništena, njemu su ukinute sve mjere zabrane. Poništena su ranija rješenja upravnih organa i ona više ne proizvode nikakvu snagu'', kaže Efendić.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2020. u 15:48 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim su turskom državljaninu Fatihu Keskinu ukinute mjere zabrane koje mu je ranije odredila Služba za poslove sa strancima, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

Keskin je, kako je BIRN BiH ranije objavio, imao obvezu javljanja tri puta tjedno Službi za poslove sa strancima u Bihaću te mu je ograničeno kretanje na regiju Sarajeva i Bihaća. Te mjere su uslijedile sredinom prosinca 2019., kada je rješenjem Suda BiH pušten iz Imigracijskog centra.
Njegov odvjetnik Ahmet Efendić kazao je za BIRN BiH da je rješenje očekivano.

''Nižestupanjska rješenja upravnih organa su poništena, njemu su ukinute sve mjere zabrane. Poništena su ranija rješenja upravnih organa i ona više ne proizvode nikakvu snagu'', kaže Efendić.
Prema njegovim riječima, novih mjera upravnih organa za sada nije bilo, iako i dalje postoji takva mogućnost.

''Tražili smo od Suda da u presudi odluči da Služba za poslove sa strancima ne može izricati nove mjere na osnovu prethodno izrečene ocjene Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da je on opasnost po državnu sigurnost. To je jedna te ista ocjena koju je Sud donio već jednom i rekao da je neosnovana, a drugi put ponovio isto, međutim, OSA je ne povlači. Ona je i dalje na snazi, a stav je Službe za poslove sa strancima bio da dok god je ta ocjena na snazi da bi oni morali praktično izricati neku mjeru zabrane'', pojasnio je Efendić.

On je naveo da se Keskin, uposlenik ''Una-Sana'' koledža u Bihaću, koji posluje u okviru grupacije ''Richmond Park'' sa sjedištem u Sarajevu, koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija ''Bosna Sema'', nakon puštanja iz pritvora vratio na posao jer mu mjera zabrane obavljanja djelatnosti nije bila ni određena, osim ograničenog kretanja i javljanja Službi.

Keskin je uhićen 3. prosinca 2019. i stavljen pod nadzor u Imigracijski centar, u kojem je ostao do 16. prosinca, kada je donesena presuda kojom je poništeno rješenje Službe za poslove sa strancima.

Iz odvjetničkog ureda ''Ademović, Nožica i partneri'' su tada najavili kako odvjetnici čekaju odluku Ministarstva sigurnosti po žalbi na prvo rješenje i da će u slučaju negativne odluke pokrenuti upravni spor pred Sudom BiH i da će uložiti žalbu na rješenje Službe za poslove sa strancima od 16. prosinca jer smatraju da presuda Suda BiH pokazuje da ''ne postoje razlozi da on bude pod bilo kakvim mjerama nadzora'', koje mu je na kraju Sud BiH ukinuo.

Efendić dodaje kako odvjetnički ured ''Ademović, Nožica i prijatelji'', čiji je član, zastupa još četiri turska državljanina koja nisu bili ni pod kakvim mjerama za razliku od Keskina.

''To su bili sve postupci za ukidanje privremenih boravišnih dozvola i mi smo sve te postupke uspješno okončali. Sva ta rješenja nižestupanjskih organa su poništena, a ponovni postupci nisu pokrenuti'', kaže Efendić.

Ranije je Služba za poslove sa strancima, nakon zahtjeva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri državljanina Turske, a postupci oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima pokrenuti su nakon posjete predsjednika Erdogana Bosni i Hercegovini 9. srpnja 2019. godine.

Iz Službe za poslove sa strancima do danas nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH koliko postupaka vode protiv turskih državljana te da li su neki od njih pravosnažno okončani.

Kopirati
Drag cursor here to close