Sud BiH poništio rješenje

Keskin pušten na slobodu

"Jednom jutro su me uhitili i doveli ovdje. A nemam nikakve kontakte s njima. Ja sam obični profesor i direktor škole", dodao je.
Vijesti / Flash | 16. 12. 2019. u 22:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fatih Keskin, turski državljanin kojem je prijetila deportacija iz BiH pod nerazjašnjenim okolnostima, izašao je u ponedjeljak navečer iz Imigracijskog centra u Istočnom Sarajevu gdje je proveo skoro da tjedna.

"Zahvaljujem se roditeljima, školi u Bihaću i svima koji su mi bili podrška u ovoj teškoj situaciji. Zadovoljan sam odlukom Suda BiH da me oslobode i odvjetnicima", rekao je u prvoj izjavi za BHRT Keskin kojeg je napolju čekalo nekoliko prijatelja.

Na pitanje da li je njegovo uhićenje uslijedilo nakon pritiska Turske Keskin je kazao da on o tome ne zna ništa.

"Jednom jutro su me uhitili i doveli ovdje. A nemam nikakve kontakte s njima. Ja sam obični profesor i direktor škole", dodao je.

Keskin je kazao da mu je bilo teško u pritvoru te da ne zna kakvu je on to prijetnju predstavljao po nacionalnu sigurnost BiH i da će razmisliti o traženju odštete nakon razgovora sa svojim odvjetnicima.

On je pušten nakon što je Sud BiH poništio konačno rješenje, i prvostupanjsko rješenje Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima, a na osnovu kojih je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracijski centar. Istom Presudom predmet je vraćen prvostupanjskom organu na ponovno odlučivanje.

Turski državljanin, koji radi kao direktor Una-Sana koledža u Bihaću, sa stalnim boravkom u BiH, početkom decembra je pozvan u MUP Unsko-sanskog kantona na razgovor, nakon čega je uhićen te transportiran u Imigracijski centar radi deportacije u Tursku. Nedugo nakon toga Keskinu je ukinuta dozvola za boravak u BiH.

Njegov odvjetnik Nedim Ademović je tada kazao da su bh. vlasti procijenile da Turčin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH, iako je nejasno zbog čega bi on mogao biti ikakva prijetnja u BiH.

Uslijedile su i reakcije opozicijskih stranka u FBiH koje su poručile da je uhićenja Keskina izvršeno po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te da se radi o teroru nad stanovnicima BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close