Pojačana kontrola

Uhođenje u Mostaru: Još uvijek bez detalja

U petak smo dobili poziv od djevojke iz Mostara koja navodi da je podigla prijavu protiv sumnjivca za kojeg navodi da joj je bio u kući.
Vijesti / Flash | 16. 03. 2023. u 13:46 R.I./B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još uvijek nema detalja o muškarcu koji uhodi ženske osobe po Mostaru.

U petak smo dobili poziv od djevojke iz Mostara koja navodi da je podigla prijavu protiv sumnjivca za kojeg navodi da joj je bio u kući.

Prijave

"Pošto sam jedina ja podigla prijavu protiv njega, iz policije mi je rečeno da bi trebale i te djevojke koje su slale poruke, isto podignuti prijavu protiv njega i ukoliko se to dogodi, slučaj će ići na sud i dobit će zabranu ulaska u državu, a ako budem ja sama to neće moći", kazala nam je sugovornica, koja se javila policiji 10. ožujka.

Podsjetimo, 9. ožujka je iz MUP-a HNŽ za Bljesak.info potvrđeno da je prijavljeno da je sumnjiva osoba viđena te je policija pojačala kontrolu u dijelovima grada u kojima se svjedoči da je sumnjivac viđen.

Ranije smo pisali, što nam je potvrđeno neslužbenim putem, kako policija Metkovića i Mostara surađuju na ovom djelu, te su upoznati s identitetom osobe koju navode kao duševnog bolesnika.

Neslužbeno saznajemo od izvora bliskih istrazi, kako surađuju s policijom u susjednoj državi, te kako sumnjivac dolazi s još jednom osobom, sumnjivog ponašanja, koji je sklon sličnim radnjama.

Povezuje se sa provalom u Čapljini

Također, sumnjivac je protekli vikend kako saznajemo, u Čapljini provalio u kuću i ukrao ženske cipele.

Inače, za protekli vikend u vremenskom razdoblju od 10. ožujka do 13. ožujka iz oblasti sprečavanja i otkrivanja kriminaliteta, na području Čapljine prijavljeno je jedno kazneno djelo.

Inače, osim ovog događaja u Čapljini, nema elemenata kaznenog djela.

Više osoba potvrdilo susret s navedenim

Pročitajte još

Podsjetimo, sve je počelo tako što su među studentskim grupa kružile glasovne poruke u kojima su upozoravale na nepoznatog muškarca koji vreba djevojke u gradu, a poruku su snimile djevojke koje su bile žrtva napada. Nakon objavljenog teksta, više osoba javilo se portalu Bljesak.info te su potvrdili kako je osoba opisana kao počinitelj napada počinio više sličnih prekršaja u različitim kvartovima u Mostaru.

Naime, prošli tjedan u Mostaru je među studentskim grupama počela kružiti informacija kako je na slobodi muškarac koji uhodi i uznemirava djevojke.

Prema ispovijestima dvije djevojke koje su muškarca srele, prvi susret bio je oko dva ujutro. One su se okrenule, a on je bio na par koraka iza njih. Kada su ga primijetile, muškarac je pobjegao. Još uvijek nema službenih potvrda o napadaču, ali djevojke opisuju muškarca kao nižeg, punije građe, obučenog u crno, s kapuljačom i crnom medicinskom maskom na licu.

Ne postoji kazneno djelo "uhođenje"

Kontaktirali smo i tužitelja Zapadnohercegovačke županije, Josipa Aničića koji je kazao kako u kaznenom zakonu FBiH ne postoji kazneno djelo "uhođenje".

"Ugrožavanje sigurnosti kao kazneno djelo bi postojalo da je ta osoba bila u bliskom odnosu sa oštećenima. U kaznenom zakonu FBiH nema kazneno djelo "uhođenje". Ima jedino kazneno djelo "ugrožavanje sigurnosti" ali u tom smislu da između tih osoba mora postojati neki odnos (supružnici, par, i sl.) i da on nakon tog prekida nju uhodi i uznemirava, a dopisivanje se ne može smatrati nekim bliskim odnosom", kazao je Aničić za Bljesak.info.

Ističe kako, konkretno u vezi ovog slučaja, teško da može biti kaznenog djela.

"Policija njega može prekršajno sankcionirati jer nije svako ponašanje kazneno djelo. On ne bira žrtvu, ide "od-do", tako da nema tu kaznenog djela".

Prvo se treba utvrditi odgovornost

Neslužbeno smo doznali kako se radi o državljaninu Republike Hrvatske, no Aničić ističe kako "nema veze čiji je državljanin, na njega se primjenjuju naši zakoni".

O zabrani ulaska u državu Aničić ističe kako "prvo treba odgovarati zbog nečega".

"Ne možete vi nekome zabraniti ulazak ako niste utvrdili njegovu odgovornost, a sad, pitanje je je li odgovornost kaznena ili prekršajna".

Također, kako smo nakon slučaja saznali kako se radi o psihičkom bolesniku, Aničić ističe kako se "svatko smatra uračunljivim, odnosno da je u trenutku izvršenja kaznenog djela bio uračunljiv, to jest da je svjestan toga što radi, odnosno da želi to".

"E sada, ta pretpostavka da je on psihički bolesnik ne znači ništa ako se on ne izvještači kao takav. Ne mora značiti da ako je netko psihički bolesnik da neće odgovarati, jer ima ih dosta koji su u vrijeme izvršenja kaznenog djela bili uračunljivi. A to se utvrđuje neuropsihijatrijskim vještačenjem je li on bio uračunljiv ili ne", zaključio je Aničić za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close