EU i OSCE

Udruživanje snaga u borbi protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

"Nažalost, svjedoci smo stalnih napada na novinare, kao i nepovoljnog okruženja za slobodu medija. Među onima koji napadaju i prijete novinarima u BiH su i javni dužnosnici i politički akteri".
Vijesti / Flash | 02. 11. 2023. u 16:41 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. studenog, Ured EU u BiH u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH, organizirao je događaj "Uloga tužiteljstva i policije u borbi protiv nekažnjivosti napada na novinare" na kojem je predstavljena nova mreža kontakt točaka u tužiteljstvima i policijskim agencijama širom BiH od kojih se očekuje da pruže podršku novinarima u slučaju napada.

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da novinari imaju ključnu ulogu u promociji slobode izražavanja i očuvanju demokracije kroz informiranje i izvještavanje o važnim temama, te da uživaju punu podršku Europske unije.

Stalni napadi na novinare

"Nažalost, svjedoci smo stalnih napada na novinare, kao i nepovoljnog okruženja za slobodu medija. Među onima koji napadaju i prijete novinarima u BiH su i javni dužnosnici i politički akteri. Također bilježimo razočaravajuće trendove širom BiH, a posebno u RS-u, sa usvajanjem ili predlaganjem zakona koji sužavaju prostor za građanski angažman i potiču autocenzuru. Zadovoljstvo mi je što smo se udružili s OSCE-om i VSTV-om BiH u suradnji s tužiteljstvima, policijskim agencijama i ministarstvima unutarnjih poslova kako bismo novinarima, putem imenovanja kontakt osoba, omogućili dodatni pristup institucionalnim pravnim lijekovima", rekao je veleposlanik Sattler.

Foto: PR / Uloga tužiteljstva i policije u borbi protiv nekažnjivosti napada na novinare

Novinari, medijski radnici, predstavnici policije i pravosuđa okupili su se kako bi potvrdili ključnu važnost zaštite i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini. Inicijativa je odgovor na sve veći broj napada i incidenata koji se tiču novinara i medijskih radnika.

Pravovremena prijava

"Ova zajednička inicijativa je dokaz nedvosmislene posvećenosti naših organizacija očuvanju temeljnih ljudskih prava na slobodu izražavanja i ključnu ulogu koju imaju novinari u demokratskim društvima", istaknuo je veleposlanik Brian Aggeler, šef OSCE Misije u BiH.

Događaj je uključivao sadržajnu panel raspravu, uz sudjelovanje više novinara koji su podijelili svoja osobna iskustva kao mete i žrtve nasilja na internetu ili van njega, u prisustvu imenovanih kontakt osoba.

Darko Martinčević, tužitelj Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, i jedna od imenovanih kontakt točaka, rekao je da je ključna uloga koju imaju tužiteljstva i policija u zaštiti novinara.

Foto: PR / Uloga tužiteljstva i policije u borbi protiv nekažnjivosti napada na novinare

"Pozvao bih sve novinare koji su žrtve nekog kaznenog djela da isto prijave bez odlaganja jer upravo pravovremena prijava kaznenog djela u značajnoj mjeri olakšava gonjenje i otkrivanje počinitelja kaznenih djela", rekao je Martinčević.

Slađan Tomić, jedan od panelista i novinar online magazina Buka, ukazao je da je izostanak posljedica za nasilje nad novinarima često ukorijenjeno u neadekvatnoj zakonskoj regulativi.

"Inspektori i tužitelji često navode da bi procesuiranje kaznenih djela ugrožavanja sigurnosti bilo izvodljivije uz prilagođen krivični zakon. Stoga je imperativ ne samo pozabaviti se provedbom postojećih zakona, već i razmotriti njihove eventualne izmjene i dopune", naglasio je Tomić.

Kopirati
Drag cursor here to close