Medijski linč

Ubojstvo u Gradačcu - Suci imaju apel za medije: Suzdržite se

Udruženje sudaca ističe da osobe koje su zadužene za procesuiranje slučajeva nasilja u obitelji se bespotrebno izlažu svojevrsnom medijskom linču.
Vijesti / Flash | 17. 08. 2023. u 15:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje sudaca FBiH uputilo je apel medijima da se suzdrže od iznošenja površnih, neprovjerenih i neistinitih činjenica o sudiji Općinskog suda u Gradačcu Lejli Numanović povodom rješenja kojim je odbacila zahtjev MUP-a TK za izricanje predložene zaštitne mjere zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitne mjere zabrane približavanja žrtvi nasilja.

Udruženje je reagiralo povodom natpisa pojedinih medija o okolnostima trostrukog ubojstva u Gradačcu koje je počinio Nermin Sulejmanović, te navodnih propusta sutkinje Lejle Numanović koji se dovode u vezu s tim ubojstvom.

Ističu da mediji imaju pravo i obavezu u demokratskom društvu da izvještavaju o pitanjima od javnog interesa, što nasilje u obitelji sigurno jeste, međutim, Udruženje poziva medije da se uzdrže od iznošenja neutvrđenih činjenica o ulozi sudije Numanović u trostrukom ubojstvu u Gradačcu na huškački i senzacionalistički način.

Tvrde da se takvim objavama neće spriječiti novi slučajevi nasilja bilo koje vrste, a osobe koje su zadužene za procesuiranje slučajeva nasilja u obitelji se bespotrebno izlažu svojevrsnom medijskom linču.

Također, smatraju da takve objave mogu dovesti u konačnici i do neželjenog i nasilnog ponašanja prema tim osobama i njihovoj profesionalnoj i osobnoj degradaciji prije nego se utvrde sve relevantne činjenice o njihovim eventualnim propustima u procesuiranju ovog, ali i drugih sličnih slučajeva.

''Obzirom da je Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a pokrenuo po službenoj dužnosti disciplinski predmet protiv sutkinje Numanović i da se radi o slučaju koji je pokrenuo ogromnu pažnju javnosti, medije upućujemo da prilikom izvještavanja o postupanju sudije Numanović koriste činjenice koje se utvrde u tom postupku i činjenice koje su navedene u rješenju Općinskog suda u Gradačcu broj: 28 0Pr 081870 23 Zm od 7. kolovoza 2023.'' - priopćeno je iz Udruženja sudaca u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close