Odavanje počasti žrtvama

Dan žalosti zbog ubojstva u Gradačcu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici, održanoj telefonskim putem, donijela Odluku za prostor Federacije Bosne i Hercegovine prije dva dana, a isto to uradila je i Vlada Republike Srpske.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 08. 2023. u 07:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas je Dan žalosti zbog stravičnih ubojstava koja su se nedavno dogodila u Gradačcu.

Dvije entitetske vlade odvojeno su donijele odluke o tome da srijeda, 16. kolovoz bude proglašen Danom žalosti, dok je Brčko distrikt Dan žalosti obilježilo 14. kolovoza.

Dan žalosti se obilježava tako što su zastave na institucijama spuštene na pola koplja, televizijske i radijske sadržaje, kao i sve sportske i zabavne sadržaje planirane za danas potrebno je prilagoditi Danu žalosti.

Ranije je Vijeće ministara odbilo na razini države proglasiti dan žalosti, uz obrazloženje da nisu glasovali ministri iz RS, točnije Nenad Nešić i Staša Košarac.

Borba među entitetima

Nakon toga krenula je borba među entitetima i političko prepucavanje, pa su brojni optužili RS za licimjerstvo te da nisu htjeli proglasiti dan žalosti.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, kasnije se izjasnio ističući kako ''srpski ministri u Vijeću ministara nisu bili protiv proglašavanja dana žalosti zbog tragedije u Gradačcu, kako to pojedini federalni mediji pokušavaju predstaviti''. 

"Naš stav je bio da se ovo pitanje regulira u skladu s ustavnim nadležnostima, koje su u konkretnom slučaju primarno na vladama Republike Srpske i Federacije BiH. Vlada Republike Srpske je već proglasila 16. kolovoza za dan žalosti zbog tragedije u Gradačcu. Vlade Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta također", naveo je Košarac u objavi na Instagramu.

"Potrebna je odluka Vlade FBiH i bilo bi korisnije da kolege iz Vijeća ministara na to usmjere politički kapacitet i autoritet. Iskreno dijelimo bol i suosjećamo s obiteljima žrtava monstruoznog zločina u Gradačcu. Nikome ne treba politizacija", objavio je Košarac. 

Pozadina

Agencija Hina o ovome je pak pisala kako se ''pozadina ovakve odluke može iščitati u aktualnoj političkoj situaciji u BiH, gdje je Tužiteljstvo BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podignulo optužnicu zbog kaznenog djela neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice''.

''Po svemu sudeći, članovi Vijeća ministara iz Republike Srpske dobili su direktivu spustiti odluku o danu žalosti na entitetsku razinu, kako bi pokazali da entiteti u BiH mogu samostalno donositi odluke i tako se nasmijali u lice centralnoj vlasti u Sarajevu'', navodi Hina.

Svirepo ubojstvo

Nermin Sulejmanović iz Gradačca u petak, 11. kolovza, iz pištolja je ubio bivšu suprugu Nizamu Hećimović u prisustvu njihove kćerke i to uživo prenosio na društvenoj mreži Instagram. Potom je na različitim lokacijama u Gradačcu ubio dva muškarca, te ranio policajca, muškarca i ženu.

Sulejmanović je nakon toga izvršio samoubojstvo.

U Gradačcu je proglašena trodnevna žalost. 

Kopirati
Drag cursor here to close