UABNOR Mostar

Devastacija Partizanskog spomen groblja: 'I nakon godinu dana istraga je u tijeku'

Iz UABNOR-a Mostar ističu da neučinkovitost navodi na sumnju da "u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi".
Vijesti / Flash | 14. 06. 2023. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar podsjetilo je da se danas navršila godina dana od "rušilačkog terorističkog čina" na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru.

U priopćenju za javnost su naveli da ne mogu biti zadovoljni odgovorom iz županijskog MUP-a da je istraga u tijeku i da je Tužiteljstvo formiralo predmet, istaknuvši kako je krajnje vrijeme da se u rješavanje uključe i federalne policijske strukture, te državne sigurnosne agencije.

Imaju pravo znati

Smatraju da imaju pravo znati dokle se došlo jer, kako kažu, rušilački pohodi na ovaj spomenik traju previše dugo.

Iz UABNOR-a Mostar ističu da neučinkovitost navodi na sumnju da "u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi".

Na kraju su naglasili kako izravnim suučesnicima u uništavanju ovog Nacionalnog spomenika, zbog nepoduzimanja mjera zaštite, smatraju Gradsku upravu Mostara, Vladu Hercegovačko-neretvanske županije i Vladu Federacije BiH.

"Pozivanje na nedefinirane nadležnosti i prebacivanje odgovornosti jednih na druge samo pogoduje kreatorima političke klime u kojoj bez ikakvih posljedica mogu djelovati neonacističke grupe koje redovno kreću u ovakve rušilačke pohode", zaključeno je u priopćenju Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

I posljednja istraga u tijeku

Podsjećamo, policija traga i za počiniteljima koji su iscrtali grafite, točnije dva uvredljiva nacistička simbola, na samom ulazu u mostarsko partizansko-spomen groblje.

Početkom godine ovio spomen-groblje našlo se među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi, a potom je objavljeno da je djelo Bogdana Bogdanovića sada uvršteno u popis sedam najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Europi za ovu godinu.

Na nove grafite upozorio je škotski redatelj Chris Leslie, koji snima dokumentarac o ovome spomeniku. Iako je snimao više dana, posljednjeg dana snimanja su ga na ulazu dočekali grafiti kukastog križa i ustaškog simbola U.

Kopirati
Drag cursor here to close