Devastacija se nastavlja

FOTO | Poznati škotski redatelj šokiran novim grafitima na Partizanskom groblju

On je na svom Twitteru napisao kako je na Partizanskom spomen obilježju posljednjeg dana snimanja zatekao nova dva grafita na samom ulazu. Navodi kako je ostao ''šokiran svastikom na ulazu''.
Vijesti / Flash | 11. 05. 2023. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati škotski snimatelj Chris Leslie, koji ovih dana u Mostaru snima dokumentarni film u Partizanskom groblju, ostao je, kako sam kaže, šokiran grafitima koje je zatekao na ovom lokalitetu posljednjeg dana snimanja.

On je na svom Twitteru napisao kako je na Partizanskom spomen obilježju posljednjeg dana snimanja zatekao nova dva grafita na samom ulazu. Navodi kako je ostao ''šokiran svastikom na ulazu''.

Grafit s 'kukastim križem' i ustaškim slovom ''U'' još jednom je pokazao kako grad na Neretvi ima veliki problem s vandalima koji skoro svaki mjesec pričine štetnu na spomenicima.

Podsjetimo, početkom 2022. Iz Ureda gradonačelnika Mostara su najavili kako će Grad Mostar u idućem razdoblju učiniti dodatne aktivnosti na zaštiti i valorizaciji Partizanskog spomen obilježja za što su u gradskom proračunu osigurana sredstva, kako za održavanje tako i za sustav video nadzora.

Inače, škotski redatelj dokumentarnih filmova Chris Leslie u gradu na Neretvi od 5. do 11. svibnja radio je na novom TV dokumentarcu o Partizanskom groblju i borbi za njegov opstanak.

Ovaj Škot, inače i dobitnik nagrade BAFTA Scotland (New Talent), fotograf je i redatelj koji je počeo snimati fotografije tijekom volontiranja u bivšoj Jugoslaviji 1996. godine, nakon čega je nastavio raditi kao fotograf, redatelj i voditelj komunikacija za međunarodnu nevladinu organizaciju koja dokumentira priče diljem Afrike i istočne Europe .

Godine 2005. postao je slobodnjak kao dokumentarni fotograf i redatelj te je osnovao Journey Productions – nezavisni studio za video produkciju koji proizvodi filmove i fotografije za korporativne klijente i klijente.

Leslie je 2010. diplomirao dokumentarnu fotografiju na London College of Communication s diplomom MA (Distinction). Kao dio svog posljednjeg projekta počeo je dokumentirati svoj rodni grad Glasgow, prateći priče ljudi na prvoj crti rušenja i regeneracije. Ova dokumentacija nastavljena je i nakon njegovog magisterija i rezultirala je rasprodanom knjigom i multimedijskim projektom Disappearing Glasgow 2017. Ovaj projekt i drugi projekti u Glasgowu etablirali su ga kao jednog od najdosljednijih kroničara novije povijesti grada.

Njegove fotografije i filmovi redovito se objavljuju u Guardianu, a njegov fotografski rad kupile su Nacionalne galerije Škotske kao i mnogi privatni kolekcionari.

Lesliejev najnoviji projekt i knjiga – ''Balkansko putovanje'' objavljena 2021. vodi nas na fotografsko putovanje kroz mjesta i gradove postkonfliktne bivše Jugoslavije u ovoj opsežnoj i dosad neviđenoj 25-godišnjoj arhivi iz njegove regije.

Na Sarajevo film festivalu prošle godine prikazan je njegov film ''Zatvaranje''.

Kopirati
Drag cursor here to close