Devastacija ''Partize''

UABNOR Mostar - Crvena linija strpljenja je pređena. Rezultati ili ostavke

Krajnje je vrijeme da istražni organi nešto konkretno poduzmu i izađu u javnost sa rezultatima ili odstupe navodi u priopćenju UABNOR Mostar.
Vijesti / Flash | 14. 08. 2023. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UABNOR Mostar priopćenjem za javnost podsjeća kako se danas  navršilo četrnaest mjeseci od ''terorističkog čina na nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, Partizansko spomen groblje u Mostaru''.

''Danas se navršilo četrnaest mjeseci kako je jedini odgovor istražnih organa na ovaj čin da je istraga u toku. I tako godinama. Nismo zadovoljni načinom vođenja istrage koja, kao i prethodnih trideset godina jeste neefikasna i bez ikakvih rezultata'', navodi se u priopćenju UABNOR-a.

Dodaju da ih sve to navodi na vrlo opravdane sumnje da se istraga namjerno opstruira.

''Da iza svega stoji politika koja je u više navrata dala povoda, različitim izjavama, za naše sumnje. Krajnje je vrijeme da istražni organi nešto konkretno poduzmu i izađu u javnost sa rezultatima ili odstupe.'', navode u priopćenju.

Kažu da bi istovremeno bilo dobro da gradonačelnik Kordić objasni gdje nestadoše kamere koje još 2022. godine obećao postaviti u okviru akcije pokrivanja grada video nadzorom.

''Crvena linija strpljenja je pređena. Rezultati ili ostavke'', kažu u priopćenju.

Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a za Bljesak.info je ranije rekao kako je istraga o ovom događaju još uvijek otvorena, po ovoj prijavi. 

Spomen groblje djelo Bogdana Bogdanovića, zapušteno je godinama uz povremene akcije čišćenja. Područje je jedno vrijeme bilo i pod fizičkom zaštitom, ali nakon isteka ugovora, zaštitari su se povukli. S druge strane, mostarska ''partiza'' redovito je predmet političkih ''obračuna'', a posljednji veliki izgred dogodio se kada su polomljene ploče s imenima partizana u kompleksu.

Tada je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, iznio optužbe rekavši kako zna tko je naredio i sudjelovao u razbijanju ploča rekavši da su u tome sudjelovali i neki gradski vijećnici. 

Još uvijek se ne zna ništa o počiniteljima jednog od najvećih oštećenja spomenika, a početkom godine ovio spomen-groblje našlo se među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi, a potom je objavljeno da je djelo Bogdana Bogdanovića sada uvršteno u popis sedam najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Europi za ovu godinu. Na nove grafite upozorio je škotski redatelj Chris Leslie, koji snima dokumentarac o ovome spomeniku.

Iako je snimao više dana, posljednjeg dana snimanja su ga na ulazu dočekali grafiti kukastog križa i ustaškog simbola U. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close