Pet mjeseci od razbijanja 'Partize'

UABNOR Mostar: Političari nedjelovanjem štitite neo fašizam

UABNOR u svom priopćenju preispituje efikasnost policije i tužiteljstva
Vijesti / Flash | 14. 11. 2022. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UABNOR Mostar danas je podsjetio kako se navršilo pet mjeseci od uništavanja Partizanskog spomen groblja u Mostaru, kojeg nazivaju terorističkim činom.

''Danas se navršilo pet mjeseci od terorističkog čina izvršenog 14. lipnja ove godine na Nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine - Partizanskom spomen groblju. Počinitelji još nisu otkriveni niti javnost ima bilo kakvu ozbiljnu informaciju o ovom događaju od one uobičajene: Istraga je u tijeku. Istraga traje trideset godina i nikada nitko nije sankcioniran'', navodi se u priopćenju UABNOR-a Mostar.

UABNOR u svom priopćenju preispituje efikasnost policije i tužiteljstva, navodeći kako prebacuju lopticu s jednih na druge, a konstatacija Tužiteljstva da je predmet formiran, kažu, može se razumjeti samo kao opstrukcija, a u ovakvim slučajevima, navode, opstrukcija je sudjelovanje.

Političari, obećanja i sudjelovanje

''Pored toga, neposredno poslije izvršenog terorizma brojni političari i nositelji funkcija u izvršnoj vlasti obišli su ovaj spomenik i dali mnoštvo obećanja o pomoći u saniranju šteta i efikasnoj istrazi. Sve je završilo na nedovoljnih 200 tisuća KM Federalne vlade. Ostala obećanja bila su pokušaji ubiranja jeftinih predizbornih poena. Na Partizanskom spomen groblju nema još ništa ni od video nadzora koji obeća gradonačelnik, ali ni od osiguranja i novca koji obećaše oni sa državne razine'', navode u priopćenju šaljući poruku političarima da ne dolaze više.

''I vaša lažna obećanja su doprinos devastaciji i ohrabrenje neo fašistima koji ovaj vrijedan spomenik žele uništiti, kao što su i brojne širom zemlje. U prilog ukupnoj suučesničkoj aktivnosti ide i najava radova na dijelu obnove kako bi se potrošio novac koji je odobrila Federalna vlada. Upozoravamo da je bilo kakva obnova prije fizičke zaštite spomenika uzaludan posao i bacanje novca. Za 24 sata sve će biti ponovo uništeno ako ne bude osigurano'', naveli su u priopćenju dodajući da sve ovo sliči na zajednički pokušaj dokazivanja kako je nemoguće i nepotrebno obnavljati Partizansko spomen groblje.

''Jedino rješenje, a to je već primijenjeno u nekim gradovima i pokazalo se efikasno, je formiranje malog javnog poduzeća koje će brinuti o svim monumentalnim spomenicima u gradu ili županiji. Nakon pet mjeseci valja reći: Gospodo, po onome što radite trideset godina, jasno nam je koju stranu ste odabrali. Očigledno je da je to strana za koju je povijest rekla puno toga i odbacila je. Radite ili odlazite sa funkcija na kojima nedjelovanjem štitite neo fašizam'', poručili su iz UABNOR-a Mostar. 

Optužbe i gradski vijećnici

Inače, spomen groblje djelo Bogdana Bogdanovića, zapušteno je godinama uz povremene akcije čišćenja. Područje je jedno vrijeme bilo i pod fizičkom zaštitom, ali nakon isteka ugovora, zaštitari su se povukli.

S druge strane, mostarska ''partiza'' redovito je predmet političkih ''obračuna'', a posljednji veliki izgred dogodio se kada su polomljene ploče s imenima partizana u kompleksu.

Tada je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, iznio optužbe rekavši kako zna tko je naredio i sudjelovao u razbijanju ploča rekavši da su u tome sudjelovali i neki gradski vijećnici. 

Obnova

Podsjetimo, Agencija Stari grad predvidjela je da će 165 tisuća KM bez PDV-a biti dovoljno za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Naime, početkom listopada raspisana je javna nabavka kojom se planira ''obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija''.

U Obavijesti o javnoj nabavi, stoji kako je u planu postavljanje mrežaste ograde dužine 480 metara, uz stupove postavljene na svaka dva metra. Također, navodi se, obnovila bi se suvenirnica i soba za video nadzor.

Izvela bi se javna rasvjeta te vodonatapni sustav, pripremni, građevinski i montažerski radovi.

Radovi se procjenjuju na oko 200 tisuća maraka, a sredstva su osigurana Odlukom Vlade Federacije BiH putem Federalnog ministarstva boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Ugovor Agencije s Ministarstvom zaključen je 3. kolovoza, a rok za provođenje postupka nabave je 60 dana, dok je rok za izvođenje radova 90 radnih dana od dana potpisivanja Ugovora. 

Kopirati
Drag cursor here to close