28. godišnjica zločina

U Stupnom Dolu obilježena 28. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima

Vijesti / Flash | 23. 10. 2021. u 16:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini s nizom drugih udruženja obilježio je danas 28. godišnjicu zločina koji su počinile snage HVO-a u Stupnom Dolu kod Vareša nad bošnjačkim civilima.

Završni treći dan aktivnosti obilježavanja počeo je jutros, kada se Savez logoraša u Bosni i Hercegovini u obilježavanju tog događaja pridružio Udruženju logoraša "23. oktobar `93." iz Vareša , Medžlisu IZ Vareš i BZK "Preporod" Vareš.

Također su sudjelovali u "Maršu mira: Trasa spasa" kojom su neki Bošnjaci tog područja uspjeli da izbjegnu sličnu sudbinu najgore stradalih.

Zločin u Stupnom Dolu su počinile jedinice HVO-a, koje je predvodio zapovjednik Ivica Rajić, koji su istog dana ušli i u Vareš. Među oko 200 vojnika HVO-a bile su i jedinice iz Kiseljaka pod nazivom "Maturice" i "Apostoli".

Muškarci su odvezeni u logore, kuće su opljačkali, a muškarci, žene i djeca su smaknuti, zapaljeni. Od 38 ubijenih samo šest je bilo vojnika, a petero djece od 1 do 13 godina.

Haški sud je 2006. godine osudio Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija, što je pomenuti i priznao, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne pušten je na slobodu.

Za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Stupnom Dolu, osim Ivice Rajića, pred Kantonalnim sudom u Zenici je proglašen krivim i Dominik Ilijašević, a Miroslav Anić je 2011. godine pred Sudom BiH također osuđen, obojica na po 15 godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close