Pokop 127 žrtava

U Srebrenici započelo obilježavanje najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata

Vijesti / Flash | 11. 07. 2016. u 10:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Memorijalnom centru Srebrenica Potočari danas će bit ukopani posmrtni ostaci još 127 žrtava genocida u Srebrenici, nakon komemoracije i vjerskog dijela programa kojim će biti obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Najmlađa žrtva koja će biti pokopana je dječak Avdija Memić, koji je u vrijeme kada je ubijen imao tek četrnaest godina. Uz njega će biti pokopano još jedanaest dječaka koji su 1995. bili mlađi od 18 godina, a najstarija žrtva tada je imala 77 godina. Posmrtni ostaci žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, koji su identificirani u proteklih godinu dana, prevezeni su u subotu u Srebrenicu iz mrtvačnice u Visokom.

Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima pokopano ukupno 6.377 žrtava koje su snage bosanskih Srba likvidirale u srpnju 1995. godine.

Po riječima organizatora, očekuje se oko 40 tisuća ljudi. Među gostima je i Theodor Meron, dugogodišnji sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, dok srbijanski premijer Aleksanadar Vučić neće sudjelovati na komemoraciji. Čedomir Jovanović, lider liberalno demokratske partije Srbije rekao je za BH radio da srbijanska vlada mora korigirati politiku prema BiH i Srebrenici.

"Moramo biti sposobni riješiti probleme u Bosni prije nego što oni eskaliraju. Vidimo da je atmosfera loša, toliko smo daleko od rata, a naši odnosi su goriu nego onda kada smo zakoračili u rat. Nemoguće je riješiti probleme koji su nam nametnuti neodgovornom politikom", rekao je Jovanović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uoči obilježavanja 21. obljetnice, poručila je da će genocid u Srebrenici ostati "trajna mrlja europske i svjetske politike".

"Vjerujem da će svi naredbodavci i počinitelji zločina u konačnici biti pravedno osuđeni", poručila je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz hrvatska predsjednica, koja je prošle godine osobno sudjelovala na srebreničkoj komemoraciji.

Pripreme za ovogodišnju komemoraciju u Srebrenici ponovo su obilježili prijepori o karakteru zločina koji su počinjeni 1995. godine.

Iz Beograda su uslijedile optužbe za politizaciju srebreničke komemoracije, kao i podsjećanje na činjenicu da je u Potočarima 11. srpnja 2015. godine fizički napadnut srbijanski premijer Aleksandar Vučić, za što do danas nitko nije odgovarao.

Srebrenički načelnik Ćamil Duraković odgovorio je pak da je upravo Vučić taj koji je iznevjerio očekivanja članova obitelji ubijenih Srebreničana koji su se nadali da bi on mogao donijeti zaokret u srbijanskoj politici, no od toga ni prošle godine niti do danas nije bilo ništa.

"Na kraju se sve pretvorilo u jedan cirkus »tko je gađao Vučića kamenom«, a onih 175 tabuta (lijesova), posmrtnih ostataka koji su taj dan trebali biti ukopani, ostali su zaboravljeni", kazao je Vučić u intervjuu za sarajevski tjednik Dani.

Ogorčeni protivnik priznavanja sudski potvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici ostao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji na komemoraciji u Potočarima nije bio već godinama, a po pravilu tamo šalje tek izaslanstva na razini nekoga od ministara u entitetskoj vladi.

U intervjuu, kojega su u petak objavile beogradske Večernje novosti, on je ustvrdio da je pravi cilj Bošnjaka da za genocid u Srebrenici optuže sve Srbe pa stoga, sugerira Dodik, i inzistiraju na počinjenju genocida.

"Ništa njima (Bošnjacima) nije dovoljno. Jedino žele čuti od Beograda da je u Srebrenici bio genocid, a to nikada neće čuti", izjavio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close