Sjećanje

Kordić i Di Ruzza položili cvijeće u čast poginulih talijanskih novinara

Vijesti / Flash | 28. 01. 2022. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Veleposlanstva Italije u Bosni i Hercegovini i Grada Mostara zajedno s brojnim građanima, odali su počast trojici talijanskih novinara stradalih tijekom rata. 

Riječ je o Marcu Luchettiju, Dariju D’Angelu i Alessandru Otiju, sa televizije RAI, koji su poginuli dok su pravili film o djeci žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji.

Stradali su od granate, a na mjestu pogibije nakon rata je otkrivena spomen ploča.

Na tom su mjestu veleposlanik Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza i gradonačelnik Mostara Mario Kordić položili cvijeće i prisjetili se hrabrih medijskih radnika.

Foto: Fena / Izaslanstvo Veleposlanstva Italije u Bosni i Hercegovini i Grada Mostara odali počast trojici poginulih talijanskih novinara

"Oni su samo željeli prikazati kako žive djeca u ratom zahvaćenim područjima. S konvojem humanitarne pomoći ušli u Mostar. Bio je dogovoren prekid vatre, međutim to nije ispoštovano. Snimajući, našli su se pod vatrom granata, a jedna od njih ih je nažalost usmrtila. S njima je bio dječak Zlatko Omanović koga su svojim tijelima zaštitili i tako mu spasili život. Zlatko je bio prvo dijete kojem je pomogla kasnije osnovana fondacija koja nosi njihova imena", rekao je veleposlanik Di Ruzza.

On je naglasio da su novinari bili iznimno hrabri i veliki profesionalci te da su htjeli ukazati na užase rata i bespotrebne podjele.

"Tim zadatkom oni su radili misiju koja je bila važna za cjelokupnu populaciju. Talijani su tijekom rata pomagali svima u Bosni i Hercegovini. Naši prijatelji to dobro znaju", dodao je Di Ruzza.

On je također rekao kako je posebno obradovalo prisustvo gradonačelnika Mostara Marija Kordića na današnjem obilježavanju.

"Naše poruke neka budu inspiracija svima koji rade na pomirenju u ovoj zemlji. Znamo da je politička situacija kompleksna, ali sve ovo ulijeva nadu u bolje sutra. Demokracija i suživot vratili su se u Mostar i to je najvažnije", rekao je veleposlanik Italije.

Gradonačelnik Kordić je u obraćanju istaknuo hrabrost talijanskih novinara i njihovu, nažalost, veliku žrtvu.

"Tužan sam jer se ponovo prisjećamo apsurda rata i svega lošeg što se u našem gradu desilo u tom vremenu. Rat je strašna stvar, a još strašnije je stradanje civila i djece. Težak je to gubitak i za Italiju i za nas. Divimo se njihovoj hrabrosti i žalimo zbog života. Danas šaljemo poruke ljubavi i mira", poručio je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close