Obilježavanje

U Mostaru odana počast žrtvama holokausta

U znak na 6 milijuna stradalih Židova simbolično je zapaljeno šest svijeća.
Vijesti / Flash | 27. 01. 2022. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu  Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, u četvrtak su na židovskom groblju u Mostaru položeni vijenci i odana počast stradalima.

U znak na 6 milijuna stradalih Židova simbolično je zapaljeno šest svijeća.

Po riječima predsjednika Židovske zajednice Mostar Zorana Botića, prije holokausta u Mostaru je živjelo 310 Židova, a danas je samo 35 članova Židovske općine Mostar.

U logorima smrti stradala su 142 mostarska Židova, a u Narodno-oslobodilačkoj borbi poginulo je njih šestero.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je kako se Mostar i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

''Sjećamo se svih naših sugrađanki i sugrađana koji su u Drugom svjetskom ratu ubijeni samo zato što su bili druge nacionalnosti. Svi stradali, milijuni žrtava podsjetnici su na veliko zlo koje se dogodilo u ratnom razdoblju u europskoj i svjetskoj povijesti'', izjavila je Komadina.

Poručila je kako je to opomena svima, ne samo Mostaru i BiH, već i Europi da iz dana u dan treba jačati društvo koje se trajno suprotstavlja svakom obliku diskriminacije i netolerancije.

''Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje. Samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito holokaustu, zalog je za međusobno razumijevanje i poštovanje drugog i drugačijeg'', navela je Komadina.

Prema povijesnim izvorima, u Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15 tisuća Židova njih 12 tisuća stradalo je u koncentracijskim logorima širom zemalja bivše države, dok se u svijetu broj žrtava penje do šest milijuna.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta svakog 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine oslobođen koncentracijski logor Auschwitz.

Kordić: Jačati društva koja se suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta kazao je kako se sjećamo se svih naših sugrađana i sugrađanki koji su u Drugom svjetskom ratu ubijeni samo zato što Židovi i Židovke, zato što su bili druge nacionalnosti.

''Genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik su na veliko zlo koje se dogodilo u mračnom perioda u europskoj i svjetskoj povijesti. Opomena je to i svima nama, ne samo u Mostaru, BiH nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije'', kazao je.

Istaknuo je kao ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije mladih međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg.

Kazao je kako se na današnji dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg, navodeći kako su to svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili svaki budući pokušaj da se slično zlo ne ponovi.

''Mi danas stoga trebamo njegovati univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve čini kako bi očuvala sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, odlučni i jasni u osudi zločina trebamo kao društvo svaki dan raditi na promicanju tolerancije te poticanju i promoviranju međusobnog poštivanja i uvažavanja. Samo tako možemo graditi suživot i budućnost za svaki narod i svakog pojedinca'', istaknuo je Kordić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close