Obilježavanje

Mostar: Sjećanje na žrtve Holokausta

''Mostarci su pokazali veliku dozu susjećanja sa stradanjem Židova pa su Židovi i židovske izbjeglice krili po svojim kućama''
Vijesti / Flash | 27. 01. 2022. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

U organizaciji Jevrejske općine Mostar u četvrtak 27. siječnja u 15 sati u Mostaru će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Na Jevrejskom groblju u Mostaru položit će se cvijeće, te odati počast svim žrtvama Holokausta.

Bit će to istovremeno početak ovogodišnjih Mostarskih dana antifašizma.

''Mostarci su pokazali veliku dozu susjećanja sa stradanjem Židova pa su Židovi i židovske izbjeglice krili po svojim kućama, jer su ih ustaše hvatali i odvodili u logore, a najčešće odmah ubijali, također su im pomagali u smještaju i prehranjivanju. Nakon Drugog svjetskog rata u Mostaru dvije ulice i škola nosile su imena istinskih patriota i poznatih Židova: Narodnog heroja Dr. Jakoba Baruha – Španca i ulica Narodnog heroja Moše Pijade, a škola – Braća Ribar. Danas je i to prošlost'', priopćio je UABNOR Mostar.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine donijela službenu rezoluciju obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Rezolucija apelira na sve članice Ujedinjenih nacija da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o povijesti Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spriječavanju čina genocida u budućnosti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close