FOTO | VIDEO Poruka iz Mostara

Zamjenik ministra obrane: Najveću zaslugu za današnju strukturu BiH nosi HVO

"Prisjetili svega onoga što je Hrvatsko vijeće obrane dalo kao doprinos obrani hrvatskog naroda i uspostavi BiH. To je nešto nemjerljivo i bez tog doprinosa veliko je pitanje u kojem bi smjeru išla i kako bi BiH danas izgledala", rekao je Krešić.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2022. u 13:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveću zaslugu za strukturu koju danas ima Bosna i Hercegovina nosi Hrvatsko vijeće obrane, kazao je u četvrtak u Mostaru zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić na obilježavanju 17. obljetnice Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 30. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane.

"Danas smo se prisjetili svih aktivnosti koje su urađene kroz rat, ali i svega onoga što je Hrvatsko vijeće obrane dalo kao doprinos obrani hrvatskog naroda i uspostavi BiH. To je nešto nemjerljivo i bez tog doprinosa veliko je pitanje u kojem bi smjeru išla i kako bi Bosna i Hercegovina danas izgledala", rekao je Krešić.

"Ne treba bježati od činjenica"

Smatra kako danas postoji jako puno prostora za popravljanje stanja unutar BiH.

"Ne treba bježati od povijesnih činjenica, istine i onoga što se događalo. Ali, mi smo država tri konstitutivna naroda, a Oružane snage BiH nastale su iz tri zaraćene strane. Bogu hvala da imamo mogućnost da gradimo jedinstvene Oružane snage BiH", ustvrdio je on.

Video: U Mostaru obilježena 17. godišnjica Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH

Zamjenik načelnika zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-bojnik Ivica Jerkić ocijenio je kako u ovoj prigodi treba istaknuti tri stvari.

"Trebamo promovirati kulturu sjećanja, prisjetiti se ljudi koji su poginuli i koji su dali život za našu slobodu. Također, potrebno je kazati da je ispunjena misija Hrvatskog vijeća obrane, a to je zaštita fizičkog, duhovnog i drugog identiteta hrvatskoga naroda u BiH", naglasio je on.

Danas, s Prvom pješačkom (gardijskom) pukovnijom koja baštini tradiciju Hrvatskog vijeća obrane, dodao je, treba provoditi postulate koje je HVO promovirao u Domovinskom ratu.

Doprinos stabilizaciji 

"Treba imati viziju, poštovati autoritete, imati čvrstu vjeru s pouzdanjem u krunicu oko vrata, ali i izvrsnost. Ako ćemo svi mi, bez obzira iz kojeg dijela društva dolazimo, primjenjivati te postulate onda će naš narod, ali i naša domovina Bosna i Hercegovina imati prosperitet u budućnosti", kazao je Jerkić.

Zapovjednik Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, brigadir Martin Pažin istaknuo je kako se s pravom i ponosom može reći da su pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane dali veliki doprinos stabilizaciji ukupne situacije u BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Foto: Fena / Obilježena 17. godišnjica Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH

"Kap krvi prolivena za domovinu obvezuje nas da odamo počast svim poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a. Danas nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema njima. Stoga, svima onima koji su bili pripadnici HVO-a veliko hvala za sve što su učinili", poručio je on.

Ovom prigodom, brigadir Pažin uručio je predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedatelju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću priznanje za izniman doprinos u ostvarenju programskih zadaća i promicanju uloge i značaja Prve pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Pored državnih, entitetskih, županijskih i općinskih predstavnika vlasti, na svečanosti je sudjelovao i Mario Banožić, ministar obrane Republike Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close