Demant

Tužiteljstvo ZDK: Kasumović nije uhićen, on je za nas u bjegu; Grad Zenica bez stava

Tužiteljstvo ZDK-a oglasilo se zbog navoda koji su se “pojavili u medijima, vezano za objavu na službenoj facebook stranici Fuad Kasumović".
Vijesti / Flash | 01. 12. 2021. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo ZDK: Kasumović nije uhićen, on je za nas u bjegu

Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona demantira navode nekih medija da je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u jutrošnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhićen, potvrdila je Feni glasnogovornica tog tužiteljstva Asmira Redžić.

Tužiteljstvo ZDK-a oglasilo se zbog navoda koji su se “pojavili u medijima, vezano za objavu na službenoj facebook stranici Fuad Kasumović".

''Za ovo tužiteljstvo Fuad Kasumović se nalazi u bjegu'', stoji u tom priopćenju.

U drugom priopćenju za javnost, koje je istovremeno na svojoj stranici objavilo spomenuto tužiteljstvo, ističe se kako su "postupajući po naredbama Kantonalnog tužiteljstva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, u ranim jutarnjim satima, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, započeli s pretresima na više lokacija, a zbog sumnje da su počinjena kaznena djela Organizirani kriminal iz čl. 342. st. 3. KZFBiH u vezi sa kaznenim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi stava 1. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. stav 1. KZ F BiH i Oštećenje povjerilaca iz člana 246. KZ FBiH".

''Akcija se provodi povodom predmeta javnosti poznatog kao "Zenicatrans". Po završetku pretresa javnost će biti upoznata s rezultatima provedene akcije'', ističu iz Tužiteljstva ZDK.

Gradska uprava Grada Zenica nema stav

Gradska uprava Grada Zenica za sada nema stava o akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koju od jutros provode na području Grada Zenica te koja za cilj ima pretres prostorija i uhićenje osumnjičenih za navodne malverzacije počinjene u Javnom komunalnom poduzeću “Zenica-trans prevoz putnika”, među kojima je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović- kazao je Feni šef Sektora za informiranje Gradske uprave Zenica Armin Mujkić.

''Nemamo stava! U 12.00 sati će biti pres-konferencija Zeničke inicijative i simpatizera Fuada Kasumovića, kada će javnost dobiti sve informacije'', najavio je Mujkić.

Zenička inicijativa- Kasumović Fuad politički je subjekt neovisnih vijećnika, a koja u Gradskom vijeću ima 14 vijećnika te predvodi vladajuću koaliciju.

Glasnogovornica Tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona Asmira Redžić potvrdila je akciju SIPA-e te najavila da će se uskoro oglasiti i priopćenju za javnost, u kojem će dati više informacija.

SIPA je, početkom ove godine, po nalogu Tužiteljstva ZDK, iz Gradske uprave Zenica te spomenutog poduzeća izuzimala dokumentaciju, a meta istražitelja bio je postupak izuzimanje Autobusne postaje Zenica od Grada.

Istraga je bila usmjerena protiv 11 osoba, između ostalih protiv zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, gradskog pravobranitelja Zlatka Osmanovića, internog revizora Grada Zenica Asmira Mašića, tadašnjeg direktora “Zenicatransa” Besima Husakovića, predsjednika Nadzornog odbora Vahdeta Drine, zaposlenice Gradske uprave Almire Baručije- Kapidžić…

Prijavu s dokazima o navodnim nezakonitostima, podnio je, još prije više od dvije godine, Sindikat poduzeća “Zenica-trans prevoz putnika”, nad kojim je prošle godine otvoren i stečajni postupak te za stečajnog upravnika imenovan Samir Sunulahpašić.

Predsjednik Sindikata Huso Hinović, koji je jedan od svjedoka u istrazi SIPA-e i Tužiteljstva ZDK, upravo zbog postupka koji je u toku, također nije želio davati bilo kakve izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close