Predmeti

Tužiteljstva obustavila više od 250 istraga ratnih zločina s „A“ liste

Nakon višegodišnjih poziva udruženja žrtava i misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Državno tužiteljstvo je objavilo podatke o radu u predmetima s više od 800 osoba sa oznakom „A“.
Vijesti / Flash | 08. 07. 2022. u 20:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je po prvi put statističke podatke o predmetima za ratne zločine koji sadržavaju osobe oznake „A“, među kojima se navodi da je obustavljena istraga u više od 250 takvih predmeta.

Nakon višegodišnjih poziva udruženja žrtava i misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Državno tužiteljstvo je objavilo podatke o radu u predmetima sa više od 800 osoba sa oznakom „A“.

U saopćenju Tužilaštva se navodi da je od 2004. do 2022. godine zabilježeno ukupno 814 predmeta koje je dostavilo Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Iz Tužiteljstva BiH navode da je odluka o obustavljanju istrage donesena za više od 250 predmeta oznake “A”, kako je MKSJ označavao predmete za koje su smatrali da postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je osoba počinila teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kaže kako je ovo prvi put da je Tužiteljstvo BiH izašlo s konkretnim podacima o „A“ listi i s konkretnim brojevima gdje se koji predmet nalazi.

„Ono što potvrđuje ono naše jer smo mi govorili da je više od 300 osoba završilo na način da je obustavljena istraga, nažalost, potvrdilo se točnim. To su izgubljeni predmeti i bilo bi poželjno kada bi znali imena, ukoliko bi se Tužiteljstvo odredilo, da vidimo o kome se radi“, kaže on.

“Pravila puta”

Haško tužiteljstvo je 1996. pokrenulo program “Pravila puta” prema kojem su, između ostalog, lokalni tužitelja bili u obvezi da dostave predmetne spise u Haag na neovisnih pregled svih lokalnih predmeta u vezi s ratnim zločinima.

Primjenjujući međunarodne standarde, kako se navodi na internet stranici MKSJ-a, osoblje Tužiteljstva je pregledalo više od 1.400 predmetnih spisa koji se odnose na blizu 5.000 osumnjičenih i dalo mišljenje da li je sakupljeno dovoljno dokaza za dalje postupanje u tim predmetima.

Pozitivno mišljenje je dato za kazneno gonjenje 848 osoba. Iz Tužiteljstva BiH su u priopćenju objasnili da su pregledom vlastite evidencije i razmjenom podataka s Međunarodnim mehanizmom za kaznene sudove (MMKS), nasljednikom Tribunala, te izvršenim provjerama kod entitetskih i Tužiteljstva Brčko distrikta, utvrdili da su pojedine osobe oznake „A bila više puta evidentirana i dodjeljivane im takve oznake, pa je konačni broj 814.

Također pojašnjava da se radi o ukupno 30 osoba, od kojih su neka evidentirana i pod imenom, a kasnije pod nadimkom, ili su iste osobe dva puta evidentirane na spisku pod različitim brojevima, dok se za četiri osobe vrše dodatne provjere.

Prema tabelarnom prikazu Tužiteljstva BiH o osobama s „A“ oznakom, 79 osoba s je pravosnažno presuđeno do današnjeg dana. Od toga su 63 osuđujuće presude i 16 oslobađajućih presuda.

Podignutih optužnica protiv ovih osoba je 38 , a iz Tužiteljstva napominju da se od tog broja radi o sedam ustupljenih Srbiji, šest Hrvatskoj i jedna Crnoj Gori. Protiv nedostupnih osoba 13 je optužnica.

U fazi mirovanja zbog zdravstvenog stanja je jedna optužnica, devet ih je ustupljeno tužiteljstvima u BiH, dok je za jednu osobu optužnica pred zakazivanje glavnog pretresa.

Tabela Tužiteljstva, između ostalog, prikazuje kako su odbijene optužnice za dvije osobe, a protiv šest optuženih je obustavljen postupak – pet zbog smrti i jedan zbog bolesti.

Tužiteljstvo BiH je status 118 osoba riješilo obustavom istrage, a u slučaju 50 osoba status je riješen neprovođenjem istrage.

Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Državnog tužiteljstva, Milanko Kajganić, za BIRN BiH pojašnjava da Tužiteljstvo još uvijek nije razmišljalo o objavi imena iz razloga što moraju voditi računa o zaštiti osobnih i tajnih podataka osoba protiv kojih su istrage obustavljene.

„Planiramo da imena svih osoba dostavimo nadzornom tijelu kada bude formirano i dostavit ćemo ga stalnoj komisiji za efikasnost tužiteljstva, a ako bude upita ili inzistiranja mi ćemo se konsultirati s Agencijom za zaštitu osobnih podataka. Tako da, što se tiče Tužiteljstva, nemamo apsolutno nikakav problem da objavimo imena, međutim, moramo vidjeti da takvim postupanjem ne narušimo prava konkretno određenih osoba“, kaže on.

U radu 62 predmeta s 150 osoba s oznakom „A“

Prema tabeli, u Državnom tužiteljstvu se istraga vodi za 93 osobe, a 57 njih je u fazi prijave.

Zaključno s današnjim danom, iz Tužiteljstva su priopćili da se u radu nalazi 62 predmeta sa 150 osoba s oznakom „A“, koji imaju prioritet u postupanju, shodno odredbama Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i Aneksa B, te Obveznog uputstva glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo je objavilo i tabelarni prikaz za ustupljeno vođenje postupka za “A” osoba iz Tužiteljstva BiH u entitetska tužiteljstva i Tužiteljstva Brčko distrikta, prema kojem se radi o 342 osobe.

Status 135 osoba riješen je obustavom istrage, a u odnosu na četiri je donesena odluka za neprovođenje istrage.

Prema tabeli, 155 osoba je pravosnažno presuđeno. Osuđujućih presuda je 108, od toga je jedno presuđeno Hrvatskoj, od jednog je odustalo Tužiteljstvo od optužnice u ponovljenom postupku, a jedna je odbijajuća presuda. Oslobađajućih presuda je 44, a za jednu osobu vrše se provjere odluke.

Optužnice, prema ovom tabelarnom prikazu, podignute su protiv 12 osoba – od toga pet ih je ustupljeno Srbiji i četiri Hrvatskoj. Za jednu osobu se navodi da je nedostupna, za jednu je sud obustavio postupak zbog smrti, a jedna optužnica je potvrđena u 2021. godini.

Devet osoba je, prema obje tabele, preminulo prije procesuiranja. Tahirović smatra da je zabrinjavajući broj da u odnosu na više od 300 osoba je obustavljena ili nije ni provedena istraga.

„To je veliki broj u odnosu na 814 osoba. Ako uzmemo da je za 307 osoba obustavljena istraga ili nije ni provođena, to je oko 40 posto od ukupnog broja s ‘A’ liste, što je pomalo zabrinjavajuće i mi ćemo morati u nekom narednom razdoblju da razgovaramo i s predstavnicima Rezidualnog  mehanizma, ali i s ljudima u Tužiteljstvu da vidimo koji su razlozi da je za ovoliki broj osoba s „A“ liste obustavljena istraga“, kaže on.

Misija OSCE-a u BiH i udruženja žrtava godinama su pozivali Tužiteljstvo BiH da objavi podatke o procesuiranju ovih predmeta. Britanska sutkinja Joanna Korner, nekadašnja viša tužiteljica MKSJ-a je u svom izvještaju o napretku “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnoj razini u BiH”, 2020. godine pozvala tadašnju glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić da prikupi informacije, ustupi ih javnosti i redovno izvještava o napretku.

Tahirović kaže da je za statističke podatke prvi put saznao iz medija, te ističe kako je Udruženje u više navrata tražilo ove podatke od Tužiteljstva, ali ih nije dobilo.

„Nemamo nekih pohvalnih rezultata, ali je pohvalno da je Tužiteljstva izašlo s nekim konkretnim brojevima“, zaključuje on.

Kopirati
Drag cursor here to close