Američki veleposlanik

Murphy : Mladić i Karadžić nisu ratni heroji, oni su ratni zločinci

''Mladić i Karadžić nisu ratni heroji, oni su ratni zločinci. Nikakvo poricanje niti murali ne mogu tu činjenicu promijeniti, njihova krivica i zlo su vječni'', rekao je američki veleposlanik.
Vijesti / Politika | 14. 04. 2022. u 17:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy danas je posjetio Memorijalni centar Potočari - Srebrenica i položio cvijeće na spomen obilježja i na taj način odao počast nevino ubijenim žrtvama genocida. 

Nakon odavanja počasti žrtvama genocida razgovarao je s predstavnicima Udruženja majkama Srebrenice. Zatim se sastao sa načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Hamdijom Fejzićem.

Američki veleposlanik medijima je kazao da je danas prvenstveno u Srebrenici kako bi odao počast civilnim žrtvama genocida u Srebrenici.

''Veoma je važno da budemo jasni u vezi s tim i da povučemo činjenicu da se u Srebrenici dogodio genocid. U srpnju 1995. godine grupe koje su bile u sastavu vojske Republike Srpske su pod komandom Ratka Mladića i političkim patronatom Radovana Karadžića izvršili genocid nad Bošnjacima, muškarcima i dječacima nad više od osam tisuća osoba.

Mladić i Karadžić nisu ratni heroji, oni su ratni zločinci. Nikakvo poricanje niti murali ne mogu tu činjenicu promijeniti, njihova krivica i zlo su vječni. Želio bih naglasiti da je genocid u Srebrenici i svi ostali ratni zločini koji su se dogodili u razdoblju 1992. i 1995. godine odgovornost pojedinaca. Krivica je njihova i samo njihova, krivica nije niti na jednoj etničkoj grupi kao cjelini.

Danas svi mi u Bosni i Hercegovini nosimo jednu odgovornost, a to je da priznamo činjenice i poštujemo žrtve. Mlade ljude treba educirati i naučiti tim činjenicima i da ih učimo da poštuju žrtve, te da nastavimo napore u smislu pronalaženja i identifikacije svih žrtava i svih etičkih grupa. Na taj način bismo svim obiteljima konačno pružili utjehu, i kako bi se istraživali i krivično gonili i osudili svi pojedinci koji su odgovorni za počinjene zločine'', kazao je Murphy.

Stava je da jedino pomirenje može Bosnu i Hercegovinu odvesti naprijed i bolju budućnost svih građana.

''Potrebno je zaliječiti rane ove zemlje. I da Bosnu i Hercegovinu gradimo kao prospiritetnu i demokratsku zemlju, zemlju za unuke i djecu onih koji su djecu izgubili u ratu. Apsolutno nema sumnje da se u Bosni i Hercegovini događa politička kriza. Oni koji su odgovorni za političku krizu jesu političari u Bosni i Hercegovini, i njihova odgovornost je da riješe krizu'', istaknuo je Murphy.

Kopirati
Drag cursor here to close