Drljača

Trgovska gora: Tužba protiv Hrvatske jedini izlaz

Drljača naglašava da će biti formiran stručni tim koji će imati 21 člana i pravni tim sa pet članova koji će nastaviti ovu borbu...
Vijesti / Flash | 11. 06. 2020. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tužba protiv Hrvatske krajnji je izlaz u vezi s namjerom te zemlje da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište nuklearnog otpada'', rekao je načelnik općine Novi Grad Miroslav Drljača.

Ako Hrvatska provede u djelo ovu ideju, rekao je Drljača, život u ovoj općini će stati, plodno zemljište bit će zatrovano, a razvoj turizma za koji imamo sve predispozicije bit će zaustavljen.

Naglasio da treba imati u vidu činjenicu da je rijeka Una zaštićena u formi Nacionalnog parka u toku koji pripada FBiH, dok je dio rijeke u Srpskoj proglašen parkom prirode.

"S obzirom na sve to ovaj kraj je interesantan za turiste različitih afiniteta, od ribolova do raftinga. Sve to je šansa za razvoj turizma, a ako nam nuklearni otpad završi nadomak Une, od toga neće biti ništa. Poljoprivreda bi se našla u problemu, jer nijedan kupac ne bi želio naše proizvode ako bi znao da dolaze sa njiva iz tako ugroženog područja", rekao je Drljača za Glas Srpske.

Govoreći o održavanju tematske sjednice lokalnog parlamenta, on je naveo da točan datum još nije preciziran. da su svi svjesni šta se dešava, te da bi krajnji izlaz u ovoj priči bila bi tužba BiH protiv Hrvatske.

"Želimo da na tematsku sjednicu dođe netko od predstavnika vlasti iz Srpske, ali i s razine BiH, da nakon ovih mjeseci epidemije i borbe za zdravlje stanovništva, naša borba protiv odlagališta ponovo dospije u žižu javnosti. Tužba je jedini mehanizam koji će dati pravi rezultat. Stanovnici Novog Grada su zadovoljni dosadašnjom borbom i dobro utrasiranim putem", naveo je.

Drljača naglašava da će biti formiran stručni tim koji će imati 21 člana i pravni tim sa pet članova koji će nastaviti ovu borbu, ali da će tužbu morati pripremati neki međunarodni odvjetnički ured.

Kopirati
Drag cursor here to close