Ured disciplinskog tužitelja

Traži se razrješenje suca iz Hercegovine

Disciplinska tužiteljica Aldijana Porča je navela da je Puzić u više od 40 navrata, bez osnove, osobe koje je prethodno proglasio krivima oslobodio plaćanja sudskih troškova, čime je prekršio zakon.
Vijesti / Flash | 02. 11. 2023. u 16:15 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja zatražio je od Prvostupanjske disciplinske komisije razrješenje dužnosti za suca Osnovnog suda u Trebinju Dragana Puzića zbog značajnog kašnjenja u 36 i kršenja zakona u 45 predmeta, čime je, kako tvrde, doprinio nepovjerenju građana u pravosuđe i narušio ugled Suda. Punomoćnik tuženog je zatražio novčanu kaznu jer je riječ o sucu pred mirovinu.

Disciplinska tužiteljica Aldijana Porča je navela da je Puzić u više od 40 navrata, bez osnove, osobe koje je prethodno proglasio krivima oslobodio plaćanja sudskih troškova, čime je prekršio zakon. Ona je kazala da tome značajno doprinosi i činjenica da je ranije bio disciplinski kažnjavan zbog sličnih razloga.

Postupci u sličnim slučajevima

"Protiv njega su vođenja tri disciplinska postupka u sličnim slučajevima zbog nemara pri kojima je kažnjavan i financijski, što nije imalo za posljedicu prevenciju u nastavku istih postupanja", kazala je ona, predlažući Prvostupanjskoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća da mu se izrekne najstroža mjera – razrješenje dužnosti suca.

Porča je pojasnila da se značajna kašnjenja u 36 predmeta odnose na periode od sedam mjeseci do deset godina, a koji se tiču uglavnom jednostavnih tehničkih i procesnih radnji.

"Zahtjev za ispravljanje presude, na zahtjev druge strane, trajao je osam godina. Odgovor za povrat uplaćenih sredstava stranka je čekala deset godina, a u odgovoru je uputio da se obrati drugoj instituciji", kazala je Porča.

Set materijalnih dokaza

Ured disciplinskog tužitelja je uložio veći set materijalnih dokaza koji se odnose na rješenja koja je sudac Puzić donio, odluke, nepostupanje po žalbama, kao i odobrenje za odlaganja ročišta u svakom zatraženom zahtjevu.

Punomoćnik tuženog, odvjetnik Predrag Ivanković, kazao je da Puzić nije imao pomoć u vidu pripravnika, volontera ili daktilografa prilikom rada, zbog čega je uglavnom dolazilo do kašnjenja, jer obim posla koji je imao nije mogao završiti sam.

"Tu su i česte promjene referata, bio je i član vijeća u nekoliko predmeta, što mu je doprinosilo u oduzimanju vremena, a to čak nije ulazilo u normu rada", rekao je on.

Ivanković je kazao da je s Puzićem radila daktilografkinja koja je imala zdravstvenih problema i često bila na bolovanju, te je nije imao tko zamijeniti, zbog čega je dolazilo do odgađanja suđenja.

"Radio je preko 30 godina kao sudac, zašto bi ga kaznili sada prestankom dužnosti suca, zbog još četiri-pet mjeseci rada, koliko mu treba do mirovine. Zašto se ne bi kaznio novčano? Mislim da bi to bilo humano prema njemu. On je već star čovjek, teško da bi sada našao posao", kazao je Ivanković.

Puzić je kazao kako ništa nije uradio s namjerom da ikoga ošteti, nego da su se propusti događali zbog velikog obima posla koji je obavljao sam.

Kopirati
Drag cursor here to close