Suđenje Radomiru Miliću

Suđenje za ratni zločin u Trebinju: Saznanja o ranjavanju

Vijesti / Flash | 23. 10. 2023. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Radomiru Miliću za ratni zločin počinjen u Trebinju, pročitan je iskaz iz istrage svjedoka Tužilaštva do kojeg trebinjski Okružni sud nije mogao doći.

Tužiteljica Bojana Marković navela je da je svjedok Ibro Hodžić saslušan u Mostaru 2013., kada je rekao da je u spornom razdoblju živio sa svojom obitelji u trebinjskom naselju Lastva.

Hodžić je izjavio da se ne sjeća kada je oštećeni ranjen, ali da se to dogodilo u popodnevnim satima.

Rekao je da je tada bio u kući kod punca i začuo je pucnjavu. Kada je pogledao kroz prozor, vidio je uniformirane osobe i policajca koji je galamio da se prestane s pucnjavom.

“Vidio sam brata koji je pošao da pomogne, rekli su mu da ne trči, da bi i on mogao biti pogođen”, navodi se u iskazu koji je pročitala tužiteljica Marković.

Svjedok je kazao da je kasnije vidio kako na deci nose nekoga i vode ga u bolnicu.

U ranijem iskazu, Hodžić je izjavio da je uvečer čuo da je odnesen Amir Salković. Naveo je i da ga je nakon nekoliko dana obišao u bolnici u Risnu, te da je to sve što zna u vezi s tim događajem.

Rnjavanje civila

Optužnica tereti Milića da je – neutvrđenog dana u lipnju 1992. godine, s nepoznatom osobom – teško tjelesno ozlijedio jednu civilnu osobu, čime je kao suizvršiltelj počinio krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Milićev odvjetnik Jovan Čokorilo naveo je da je ovaj svjedok u svom iskazu iznio “konfuzna saznanja”.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić naglasio je da Tužiteljstvo nije završilo sa saslušanjem svjedoka, ali će na sljedećem ročištu biti saslušana tri svjedoka Obrane.

Jedan od svjedoka Tužiteljstva, do kojeg Sud nije mogao doći, kako je navedeno, živi u Danskoj.

Tužiteljica je kazala da je drugi svjedok, Sead Malihodžić, vrlo važan, ali Tužiteljstvo nema saznanja o njemu, osim da živi u Kanadi.

“Tužiteljstvo ne može odustati od ovoga svjedoka”, rekla je tužiteljica Marković i dodala da će uložiti dodatne napore da dođu do njega.

Za dvojicu preostalih svjedoka, kako je rečeno, ne postoje zapisnici iz istrage.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close