Nastavak postupka

Tužiteljica iz Mostara kao svjedok na suđenju Diani Kajmaković

"Kajmaković je govorila na temu informacija iz aplikacija, o međunarodnoj pravnoj pomoći… Tužitelj Kajganić je predstavio kao kontakt osobu sa EUROPOL-om i tužiteljstvima", rekla je svjedokinja.
Vijesti / Flash | 31. 10. 2023. u 16:39 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljica iz Mostara Sabina Beganović izjavila je u nastavku disciplinskog postupka da je na sastanku u Sarajevu suspendirana tužiteljica Diana Kajmaković bila predstavljena kao kontakt-osoba sa EUROPOL-om i tužiteljstvima za predmete u vezi sa aplikacijama Sky i Anom.

Beganović, zamjenica glavnog tužitelja HNŽ, kazala je da je bila određena kao predstavnik ove institucije na sastanku koji je održan 26. travnja 2022. u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Navela je da je sastanak vodio tadašnji v.d. glavnog tužitelja Milanko Kajganić.

"Kajmaković je govorila na temu informacija iz aplikacija, o međunarodnoj pravnoj pomoći… Tužitelj Kajganić je predstavio kao kontakt osobu sa EUROPOL-om i tužiteljstvima", rekla je svjedokinja.

Prema njenim riječima, osim Kajganića i Kajmaković, na sastanku je bio i tužitelj Dubravko Čampara. Navela je da je razgovarano o načinima kako informacije iz aplikacija Sky i Anom mogu biti korištene u postupcima.

Za što se tereti?

Kajmaković se disciplinskom tužbom tereti za korištenje funkcije tužitelja radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužitelja, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet.

Na poziv Kajmaković, na ročištu je saslušan i Sahudin Tatlić, koji radi kao zapisničar u Tužiteljstvu BiH i koji je zadužen za uvođenje predmeta u TCMS (sistem za automatsko upravljanje predmetima u tužiteljstvima). On je naveo da je početkom 2022. formiran tužiteljski tim za rad na predmetima u vezi sa aplikacijama Sky i Anom, a da je Kajmaković bila na njegovom čelu.

Tatlić je kazao da je prilikom uvođenja tih predmeta policijski izvještaj prvo prosljeđivan Kajmaković na upoznavanje.

"Bilo je – čini mi se da je bila i odluka – da sve ide Diani na upoznavanje u vezi sa Skyom i Anomom", rekao je svjedok.

Pojasnio je da je bilo puno lica u izvještajima i da je bilo potrebno vidjeti postoji li već predmet predmet ili treba otvoriti novi. Ovakva praksa, kako je naveo, bila je do suspendiranja Kajmaković, koja je u to vrijeme bila šef odjela za organizirani kriminal i korupciju.

Tatlić je kazao da Kajmaković nikada od njega nije tražila informacije o drugim predmetima.

Nepoznato kako se odvijala komunikacija

Na pitanja disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić Nadarević, svjedok je rekao da mu nije poznato na koji se način odvijala komunikacija između policijskih službenika i postupajućih tužitelja.

Svjedok Amer Veiz kazao je da je, kao šef odsjeka za borbu protiv terorizma u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), sredinom 2021. bio određen za vođu tima za rad na kriptiranim aplikacijama. Rekao je da je tim povodom učestvovao na sastancima u Tužiteljstvu, koje je prvobitno vodila tužiteljica Ozrenka Nešković, a poslije Kajmaković kada je postavljena za šefa odjela.

"Po uputama Kajmaković, nove predmete smo osobno njoj (dostavljali), a postojeće postupajućim tužiteljima", kazao je Veiz.

Na pitanje punomoćnice Senke Nožice da li su na tim sastancima sudjelovali tužitelji Dubravko Čampara i Džermin Pašić, svjedok je rekao da na nekim sigurno jesu.

Govorio je i o odlasku na sastanak u EUROPOL, na koji su išla tri predstavnika Tužiteljsva na čelu sa Kajmaković.

Na današnjem ročištu je okončano saslušanje svjedoka Kajmaković, a za 17. studeni planirano je uvođenje materijalnih dokaza i iznošenje završnih riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close