Poziv političarima

EU jako zabrinuta zbog Zakona o nevladinim organizacijama u RS

EU očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, koji su potrebni da Komisija preporuči otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, navodi se.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2023. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je ozbiljno zabrinuta nedavnim zakonodavnim inicijativama i najavama u entitetu Republika Srpska (RS) koje su, ističu, ''u suprotnosti s europskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija''.

''Označavanje nevladinih organizacija kao “stranih agenata” koji je sada usvojen u prvom čitanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije dobro za RS i BiH. Konačno usvajanje Zakona izravno bi bilo u suprotnosti s ponovljenim obvezama vodstva Republike Srpske da unaprijedi europske integracije Bosne i Hercegovine, a posebno ključnog prioriteta 11 o civilnom društvu i ključnog prioriteta 12 o slobodi izražavanja i medija'', navodi se u priopćenju.

Iz EU su pozvali zastupnike u Narodnoj skupštini RS da preispitaju i ne idu dalje s ovim prijedlogom zakona.

''Poštivanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje organizacijama civilnog društva omogućuje slobodno djelovanje ključni su stupovi demokratskog društva. Žalimo zbog nedavnog stupanja na snagu izmjena i dopuna Kaznenog zakona Republike Srpske, kojima se ponovno uvode kaznene sankcije za klevetu, što je nametnulo nepotrebna i nerazmjerna ograničenja neovisnim medijima i civilnom društvu, te predstavlja žalosni i neporeciv veliki korak unatrag u zaštiti temeljna prava.

One su u suprotnosti s očekivanjima koja su pratila dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU, te su u suprotnosti s interesima svih građana Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u entitetu Republika Srpska. Ti su koraci također protivni osnovnim načelima EU'', navode iz EU.

EU očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, koji su potrebni da Komisija preporuči otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close