Važna karika društva

Oručević: Nevladin sektor preuzima više tereta nego što može podnijeti

Oručević je upozorio na problem da se nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini često percipiraju kao ekonomski subjekti.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2021. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nevladin sektor vrlo je važna karika bh. društva jer se bavi temama koje tište građane, ali istodobno nevladine organizacije preuzimaju na sebe puno više tereta nego što su u stanju podnijeti'', smatra predsjednik Skupštine mostarskog OKC Abrašević Husein Oručević.

''Političke institucije i sve ono što je vezano za vlast u BiH često žele da nevladinog sektora nema, no kad surađuju pri raspodjeli novca i podjeli teških problema onda nas prizivaju u pomoć. Može se reći da je nevladin sektor vrlo često žrtveno janje, a ljudi koji u njemu rade često izgore", kazao je Oručević u razgovoru upriličenom u povodu Svjetskoga dana nevladinih organizacija koji se obilježava na današnji datum.

Oručević je upozorio na problem da se nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini često percipiraju kao ekonomski subjekti.

''Najgore je to što imate ljude koji nakon nekoliko godina rada u nevladinom sektoru izgore u tom poslu, jer nemate socijalno i zdravstveno osiguranje, vrlo su rijetko prijavljeni, ali vas i dalje tretiraju kao ekonomski subjekt, kao da ste vi netko tko proizvodi značajan profit'', istaknuo je.

On, također, smatra kako je pogrešna praksa inzistiranja na nametnutim projektima i globalnim ciljevima koji u ovom trenutku nisu prioritetni za bh. društvo.

Bez obzira na sve probleme, smatra Oručević, nevladin sektor u Bosni i Hercegovini u proteklih je 20 godina ostavio značajan trag i bavio se nekim jako važnim temama.

''Imamo puno fantastičnih rješenja, odličnih komentara na društvenu i političku zbilju u BiH, ali u zadnjih 25 godina nitko nije uspio arhivirat te detalje koje je nevladin sektor ostavio na terenu i nepovratno su, nažalost, izgubljeni. Da su sačuvani sigurno bi ispričali drukčiju priču od one koje nam nudi današnja i nekadašnja politika u BiH'', dodao je.

Nevladine organizacije bave se zaštitom prava određenih populacija, kao što su mladi, zatim razvojem kulture, ljudskih prava ili zaštitom životne sredine te drugim važnim temama.

Pod okriljem nevladinog sektora stasale su brojne kulturne manifestacije, a jedna od takvih je i Street art festival, festival ulične umjetnosti koji egzistira od 2012. godine i koji je omogućio da Mostar postane sjecište urbane kulture regije.

''Mi smo kroz umjetnost i kulturu unaprijedili kulturnu scenu grada i cijele BiH i donijeli umjetnost u ciljani prostor, angažirali smo i afirmirali lokalne umjetnike. Svojim angažmanom stvorili smo urbanu kvalitetnu platformu koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta'', kazala je voditeljica Street art festivala Marina Đapić.

Taj i slični projekti nevladinih organizacija, dodala je, imaju veliki utjecaj na Mostar i na kulturnu scenu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close