Različiti oblici podrške

Travnik: Više od 9 milijuna KM za braniteljsku populaciju

U mjesecu kolovozu, ove godine prema općinskoj evidenciji korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, zabilježena su 2 574 korisnika prava po federalnim propisima koja se financiraju iz proračuna FBiH.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2023. u 14:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na godišnjoj razini za korisnike prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite s područja općine Travnik isplati se oko 9.200.000,00 maraka proračunskih financijskih sredstava.

Općina Travnik izdvajanjem značajnih financijskih sredstava iz svog proračuna korisnicima prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na području općine Travnik osigurava različite oblike podrške uključujući financijsku, te zdravstvenu pomoć, kao i podršku radu boračkih udruženja, održavanju spomen-obilježja i grobalja, ali i po drugim brojnim osnovama, priopćeno je iz Općine Travnik.

50.000 maraka za pomoć u liječenju 

Također, pored izdvajanja financijskih sredstava iz općinskog proračuna, financiranje prava iz oblasti braniteljske zaštite osigurava se i s drugih razina vlasti.

U mjesecu kolovozu, ove godine prema općinskoj evidenciji korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, zabilježena su 2 574 korisnika prava po federalnim propisima koja se financiraju iz proračuna FBiH, od čega je 911 korisnika obiteljske invalidnine, 967 korisnika osobne invalidnine, 638 korisnika egzistencijalne naknade i 58 korisnika mjesečnog novčanog dodatka. Ukupan iznos novčanih sredstava za protekli isplatni mjesec iz Federalnog proračuna iznosi 661.278, 31 marku.

Na evidenciji zdravstveno osiguranih osoba putem Općine Travnik, nalazi se 960 nositelja osiguranja, dok se iz proračuna za 2023. godinu izdvaja i 50.000,00 maraka za pomoć u liječenju pripadnicima braniteljskih kategorija. Do kraja godine u planu je izrada izmjena Pravilnika u cilju ublažavanja, dosad propisanih uvjeta za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, kako bi što više građana imalo priliku ostvariti navedeno pravo.

Putem Odbora za braniteljska pitanja Općinskog vijeća i Općine Travnik realiziraju se proračunska sredstva za tekuću proračunsku godinu namijenjena za izgradnju i održavanje spomen-obilježja i grobalja u kojima su ukopani poginuli branitelji, u ukupnom iznosu od 26.000,00 maraka, kao i proračunska sredstva za obilježavanje značajnih datuma u 2023 godini, u ukupnom iznosu od 22.000,00 maraka.

Također, iz proračuna Općine Travnik, u 2023. godini izdvaja se i 100.800,00 maraka za rad osam braniteljskih udruženja proisteklih iz obrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 godina, kojima je osiguran i uredski prostor neophodan za rad.

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu iz proračuna SBK stekla su 274 korisnika (demobilizirani branitelji s navršenih 53 – 57 godina života i supruge umrlih demobiliziranih, mlađe od 57 godina života), a prema posljednjem obračunu naknada za mjesec kolovoz na osnovu priznatog navedenog prava iznosi 68.370, 00 maraka.

148 zahtjeva

S obzirom na to da je u srpnju, ove godine, na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi koji je donju starosnu granicu kao uvjet za ostvarivanje prava smanjio sa 53 na 50 godina života, Općini Travnik je po navedenom osnovu podneseno još 148 zahtjeva, za čiju realizaciju je osigurano oko 40.000, 00 maraka mjesečno, odnosno u ukupnom zbiru 108.370,00 maraka mjesečno. Prema procjenama, isplata će započeti s tekućim isplatnim mjesecom, a najkasnije s listopadom, ove godine.

Na godišnjoj razini iz proračuna FBiH za naknade korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite koji prava ostvaruju putem Općine Travnik izdvoji se oko osam milijuna maraka, a iz proračuna SBK na ime novčane egzistencijalne naknade također, putem Općine Travnik isplati se oko jedan milijun maraka. Također, iz proračuna Općine Travnik je u tekućoj godini planirano da se braniteljskim kategorijama po raznim osnovama isplati oko 200,000 maraka.

Ukupno, na godišnjoj razini se, za korisnike prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite s područja općine Travnik isplati oko 9.200.000, 00 maraka proračunskih financijskih sredstava, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close