Obezvrjeđivanje žrtve

Branitelji traže da se fotografije poginulih branitelja vrate u MUP

Branitelji traže od MUP-a HNŽ-a da žurno istraži tko je odbacio fotografije poginulih branitelja na smetlište, te da ih vrate u prostorije MUP-a.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2023. u 13:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara i HNŽ-a, na zajedničkoj koordinaciji povodom sramotnog odbacivanja na smetlište fotografija poginulih branitelja, pripadnika MUP-a, donijeli su zajedničke zaključke kojim apeliraju mjerodavne institucije na poduzimanje potrebnih aktivnosti u očuvanju digniteta Domovinskog rata.

Traže od MUP-a da osim istrage, vrate i izlože fotografije koje su se nekada nalazile u prostorijama unutar zgrade.

Rušenje dostojanstva

''Na području Mostara, koji iza sebe ima teške godine rata jer se branio od agresorske vojske, grad koji iza sebe ima strašni urbicid, podnio je veliku žrtvu jer dade najbolje sinove za svoju slobodu. Svaki ljudski život veliki je gubitak, ali kada se život dadne za slobodu, ta je vrijednost nemjerljiva, obvezujuća i sveta. Mi preživjeli dužni smo je čuvati i s dostojanstvom prenijeti djeci učeći ih i odgajajući u duhu vjere, s nacionalnim ponosom i opredjeljenjem za istinu'', navodi HVIDR-a u svom priopćenju nakon sastanka predstavnika braniteljskih udruga.

Činom odbacivanja uspomene, rušenjem dostojanstva i obezvrjeđivanjem žrtve, navode, ponižavajući je odnos prema obiteljima poginulih branitelja i svim braniteljima Domovinskog rata.

Vratiti u prostorije MUP-a

''Bol gubitka najmilijih je neprolazna, a mi suborci s trajnim ožiljcima osjećamo u svojim srcima da je otišao i dio nas s njihovim životima. Tražimo od MUP-a HNŽ da pokrene istragu o utvrđivanju činjenica kako su slike dospjele na smetlište, kazne odgovorne osobe te pripreme prostor, vrate i izlože slike, koje su nekad se i nalazile u prostorijama unutar zgrade MUP-a HNŽ, kao spomen na one koji dadoše živote za sve nas'', navode.

Upravo ovaj primjer, navode, pokazuje potrebu koju već godinama iskazuju a riječ je kažu o Muzeju Hrvatskog vijeća obrane planiranog u vojarni 'Stanislav Baja Kraljević' Rodoč.

''U tom muzeju će se nalaziti spomen soba s posvetom svim poginulim braniteljima, gdje će biti sačuvane fotografije i podaci te elektronski obrađeni i prikazivani prilikom posjete. Potičemo širu javnost na njegovanje kulture sjećanja, a to mogu sudjelovanjem na zajedničkim obljetnicama koje organiziraju udruge proistekle iz Domovinskog rata, angažiranosti u zajedničkom doprinosu a posebno njegovanjem istine i prenošenjem na generacije koje dolaze'', navodi se u priopćenju.

Istraga

Podsjetimo, uprava policije jučer je javnost obavijestila priopćenjem kako se već provodi opsežna istraga radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog nemilog događaja.

''Istraga će obuhvatiti radi li se o nemaru, krajnjoj nepažnji ili pak namjeri'', navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ).

''Panoi s fotografijama su izrađeni i postavljeni u ratu i neposredno poslije rata u zgradi Policijske uprave Mostar'', navode iz MUP-a.

Pojašnjavaju da su potpunom integracijom hrvatskog i bošnjačkog dijela MUP-a HNŽ, panoi sa slikama su sklonjeni.

''MUP HNŽ iskreno suosjeća s obiteljima poginulih pripadnika policije i razumije reakcije javnosti, te će isti nakon provedenih istražnih radnji biti u potpunosti obavješteni'', navode iz MUP-a. 

Brojne udruge su reagirale na ovaj incident, zahtijevajući da se ovaj incident žurno istraži te da se kazne i sankcioniraju krivcu. Zatražili su i ostavke ministra Ministarstva unutarnjih poslova i premijera Vlade HNŽ-a. Ako ne dođe do smjene ministra (ili predsjednika Vlade) udruge zahtijevaju ostavku Predsjednika HNS-a.

Također, traže i reakciju političkih predstavnika Hrvata u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close