Reagiranje

Transparency International BiH traži povlačenje kriminalizacije klevete iz procedure

''Odredbe kojim se u KZ RS uvode krivična djela protiv povrede časti i ugleda, ne mogu biti popravljene i unaprijeđene javnom raspravom, te je jedini način da se one potpuno izbrišu'', navodi TI BiH.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2023. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International BiH danas je pozvao predlagače da povuku predloženi Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, te napominju da javna rasprava može biti iskorištena samo za povlačenje spornih odredbi jer svaka kriminalizacija klevete predstavlja veliki korak nazad u zaštiti slobode izražavanja.

Ističu da su suštinski predviđene izmjene višestruko sporne i opasne, a osim što su neusaglašene sa postojećim zakonskim okvirom, drakonskim kaznama dodatno će se stvoriti atmosfera straha od iznošenja kritike na rad vlasti.

Iz TI BiH navode da će uvođenje slobode govora u domen razmatranja u krivičnom postupku stvoriti brojne prepreke za rad medijskih kuća u cijeloj BiH, ali će utjecati i na slobodu svakog građanina da javno govori ili iznosi bilo kakve informacije i stavove.

''Odredbe kojim se u KZ RS uvode krivična djela protiv povrede časti i ugleda, ne mogu biti popravljene i unaprijeđene javnom raspravom, te je jedini način da se one potpuno izbrišu. Fingiranje javne rasprave isključivo je u funkciji stvaranja privida učešća javnosti u donošenju odluka'' - priopćeno je iz TIBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close