Zastupnici iz RS-a neće doći

Nastavlja li se blokada državnih institucija?

U Sarajevu za danas zakazana sjednica Zastupničkog doma PSBiH - zastupnici iz RS-a najavili da neće doći.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2021. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi, između ostalog, trebao biti razmatran Prijedlog zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, zakazana je za danas.

Prema najavama lidera pojedinih političkih stranaka iz Republike Srpske, zastupnici iz tog entiteta neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma državnog parlamenta.

Predstavnici RS-a ne sudjeluju

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je ranije kako na sjednicu "neće nitko ići od Srba“, te da postoji jasan politički stav, dok je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, komentirajući tu izjavu, naveo da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz RS oko nesudjelovanja na zajedanju PSBiH, piše Fena.

Kazao je da nitko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS-a koji će se, kako je dodao, i u ovoj situaciji ponašati principijelno.

Predstavnici RS-a u institucijama BiH odlučili su da ne sudjeluju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Kaznenog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. srpnja ove godine.

Zbog najave nedolaska zastupnika iz RS-a bila je otkazana i sjednica Zastupničkog doma državnog parlamenta koja je trebala biti održana krajem srpnja.

Dnevni red

Na dnevnom redu sjednice zakazane za danas, osim prijedloga proračuna institucija BiH za ovu godinu, trebao bi biti i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trošarinama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici: Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, te zahtjeva poslanika: Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, po hitnom postupku.

Podsjetimo, zaposlenici državnih institucija Bosne i Hercegovine za danas su najavili prosvjede ispred zgrade Parlamenta BiH s početkom u 11 sati.

Inače, zaposlenici su i ranije prosvjedovalo jer su nezadovoljni uvjetima rada.

 

Borenović: Nećemo sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka u institucijama BiH

Lider PDP Branislav Borenović rekao je, povodom sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, da zastupnici ove stranke neće sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka jer ostaju privrženi zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske koji su jasni.
OGLAS

"Nećemo sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka u institucijama BiH, dok se ova situacija u vezi s potpuno bespotrebno nametnutim zakonom ne riješi", poručio je Borenović za RTRS.

Kako saznaje Klix, Klub SDS-PDP-DNS, kao zastupnici SNSD-a i Srpskog kluba neće prisustvovati sjednici, ali će doći u zgradu Parlamenta BiH i vrijeme provesti u svojim uredima za vrijeme zasjedanja Zastupničkog doma.

Ostalo je još samo 10 dana prije nego istekne važeća odluka o privremenom financiranju institucija BiH. Nakon toga nijedna novčana obaveza koja će nastati od 1. listopada neće moći biti isplaćena iz državnog proračuna, pa ni plaće državnim službenicima iz Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close