Cjepivo

Tegeltija: Pfizer nas ucjenjuje

''Moje mišljenje je da Pfizer želi kupiti vrijeme da ta cjepiva preprodaju nekome drugom po sasvim drugoj cijeni od one koju smo platili za 1.230.000 doza. Želimo da ispoštuju uvjete.''
Vijesti / Flash | 24. 02. 2021. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija kazao je kako kompanija Pfizer ucjenjuje našu zemlju jer ne želi isporučiti cjepiva koje smo platili i u skladu s ugovorom te da traže nove izgovore da to ne učine, prenosi N1.

Istakao je kako nije točna informacija da ''BiH ne ispunjava uvjete za prihvat cjepiva jer postoji pismeni dokaz da ispunjava''.

''Danas možemo primiti milijun doza Pfizerova cjepiva koja ima najkomplikovanije uvjete za čuvanje. Moje mišljenje je da Pfizer želi kupiti vrijeme da ta cjepiva preprodaju nekome drugom po sasvim drugoj cijeni od one koju smo platili za 1.230.000 doza. Želimo da ispoštuju uvjete. Njihova obaveza je da dostave cjepiva na aerodrom u Sarajevu, sve ostalo je obaveza BiH'', rekao je Tegeltija.

Istakao je kako je ''otežavajuća okolnost jer u ugovoru koji potpisan u rujnu definirano da je rok s isporukom do kraja prvog kvartala'', s obzirom na to da se očekivalo da će cjepiva tada biti proizvedena.

''Čini mi se da se pokušava kupiti vrijeme neprihvatljivo je i nemaju pravo da nas ucjenjuju jer mi smo platili ta cjepiva. Obećali su 27.000 cjepiva sada i krajanje vrijeme je da prestanemo biti fini prema njima jer je njihova obaveza da isporuče ono što smo platili'', rekao je Tegeltija.

Dodao je kako ''ne misli da nam treba izmjena Zakona o javnim nabavkama da bi nabavili cjepiva, ali da razumije strah koji se pojavio među pojedinim ljudima koji se bave nabavkama''.

''Svjedoci smo da RS uvezla prve količine i očekuje i sljedeću nabavku. Ne vidim nikakav razlog da se tako ne uradi i za kineska, ruska i Pfizerova cjepiva. Ministarstvo civilnih poslova je bilo u pregovorima s Rusima i Kinezima, ali obavezu plaćanja preuzimaju entiteti. Sa svima smo razgovarali, ali su kazali kako žele razgovarati s entitetima'', kazao je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close