Sumnje

Suspendirana dva službenika SIPA-e uhićena u akciji 'Blic'

Postoje osnove sumnje da su uhićeni državni službenici SIPA-e prekoračili granice svojih ovlaštenja u okviru predmeta kodnog naziva „Pero“, priopćili su tada iz SIPA-e.
Vijesti / Flash | 18. 11. 2019. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni službenici, zaposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu koji su uhićeni u okviru predmeta “Blic”, u skladu sa članom 58. Zakona o državnoj službi u Institucijama BiH, preventivno su suspendirani do okončanja istrage ili kaznenog  postupka, potvrdio je za N1 glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine na prijedlog Tužiteljstva BiH službenicima SIPA-e - Predragu Mrđi iz Banja Luke i Boži Purkoviću iz Istočnog Sarajeva odredio jednomjesečni pritvor, potvrdili su za N1 iz ove institucije.

Podsjećamo, u okviru operativne akcije „Blic“ policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na području Istočnog Sarajeva i Banja Luke 13. studenog 2019. godine uhitili su dva državna službenika SIPA-e zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela iz člana 220. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Postoje osnove sumnje da su uhićeni državni službenici SIPA-e prekoračili granice svojih ovlaštenja u okviru predmeta kodnog naziva „Pero“, priopćili su tada iz SIPA-e.

Kako piše N1, službenici SIPA-e Predrag Mrđa i Božo Purković odavali su službene radnje koje su okviru predmeta "Pero" poduzimali policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštititu.

Kopirati
Drag cursor here to close