Bivši pripadnici HVO-a

Suđenje za ubojstvo Bunoze i Markovića kod Mostara - Ubijeni s leđa

U Mostaru je nastavljeno suđenje Esi Raziću koji je optužen za ubojstvo dva pripadnika HVO-a Ivice Bunoze i Martina Markovića, na brdu Kvanj kod Mostara 1993. godine.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2024. u 13:23 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Županijskom sudu u Mostaru, u srijedu 14. veljače nastavljeno je suđenje optuženom Esi Raziću za krivično djelo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

Razić je optužen za ubojstvo dva pripadnika HVO-a Ivice Bunoze i Martina Markovića, na brdu Kvanj kod Mostara 1993. godine.

Glavni pretres nastavljen je svjedočenjem pet svjedoka Tužiteljstva HNŽ-a. U srijedu 14. veljače prva je svjedočila vještakinja iz Splita, Marija Definis.

Definis je na Odjelu patologije u KBC Split 1993. godine radila obdukciju ubijenog Ivice Bunoze. Prilikom svjedočenja je navela i da ona osobno nije radila obdukciju ubijenog Martina Markovića, te da je to uradio drugi liječnik. Obje obdukcije su obavljene u KBC Split.

Teške tjelesne ozljede koje su dovele do smrti

Vještakinja Definis je napomenula da je prošlo mnogo godina od tog događaja i da ona, na Županijskom sudu u Mostaru svjedoči na osnovu obdukcijskog nalaza koji je tada sačinjen, obzirom da se ne može sjetiti što je točno bilo prije 30 godina.

Na upit tužiteljice Vesne Pranjić što je utvrđeno nalazom obdukcije Ivice Bunoze, Definis je objasnila - kako su na tijelu bile strijelne rane leđa, desne strane stražnjice, te je navela broj od 16 rana. Radilo se o teškim tjelesnim ozljedama koje su dovele do smrtnog ishoda. Vještakinja je rekla i da se radilo o pucnjevima iz daljine, ali nije mogla točno utvrditi o kojoj daljini je riječ. Također, nije mogla točno tvrditi koji je bio položaj oštećenog, jer je to – kako je kazala ''posao za balistiku i forenziku.''

Napomenula je i da je kojim slučajem žrtvi pružena hitna pomoć, odmah nakon događaja – da to ne bi promijenilo ništa, odnosno da bi se ''dogodio smrtni ishod''.

Tužiteljica Pranjić je kao materijalni dokaz u sudski spis priložila zapisnik sekcije, Odjela patologije iz KBC Split od 1993. godine.

Ubijeni s leđa

Nada Dalipagić, odvjetnica optuženog nije imala pitanja za svjedokinju, složila se s nalazom, te istaknula kako je i nalaz vještaka ''pokazao da su ubijeni s leđa, čime pada u vodu iskaz Samira Tucakovića o načinu kako su ubijeni Bunoza i Marković''.

Iako vještakinja Marija Definis nije radila obdukciju ubijenog Martina Markovića, iz nalaza koji je stajao pred njom, protumačila je ono što je dr. Anđelinović sačinio tada. Kako je iščitala u sudnici, uzrok smrti Martina Markovića su strijelne rane, s oštećenjima organa i po karakteristikama rana, radilo se o pucanju iz vatrenog oružja iz daljine. Definis se nije točno mogla izjasniti o daljini iz koje je pucano, jer joj nije poznato ni o kojoj vrsti streljiva se radi, te je ponovila da je to područje balistike.

U materijalne dokaze uložen je i nalaz obdukcije stradalog Martina Markovića, a predsjedatelj Sudskog vijeća Darko Zovko rekao je, kako će sud naknadno odlučiti, da li će biti potrebno svjedočenje dr. Anđelinovića, o čemu će isti biti obaviješten.

Čitanje iskaza Andrije Bunoze

U nastavku glavnog pretresa kao svjedok Optužbe svjedočio je Bruno Krvavac. Ispričao je da je bio u HVO-u, i da mu je o događaju na Kvanju poznato samo ''ono što je čuo od drugih''.

''Čuo sam da se desilo, ne znam kako. Do tog događaja meni je sve izgledalo normalno. Ništa se nije pričalo, nije bilo nesporazuma'', rekao je Krvavac.

Na upit Obrane, je li mu poznato da je u mnogim dokumentima sigurnosnih agencija Samir Tucaković označen kao ubojica Bunoze i Markovića, svjedok je odgovorio da mu nije poznato.

Također, izjavio je i kako mu nije poznato da li postoje kazneni postupci i pravomoćne presude protiv svjedoka koji su već svjedočili u vezi događaja na Kvanju.

Tužiteljstvo je nakon svjedočenja Krvavca uložilo niz materijalnih dokaza, a onda se u nastavku pretresa čitao iskaz Andrije Bunoze, koji je u međuvremenu preminuo. Andrija Bunoza je bio otac stradalog Ivice Bunoze.

Braniteljica Dalipagić je nakon čitanja iskaza preminulog Andrije Bunoze, kratko konstatirala da su i svjedok (Bruno Krvavac op.a.) i preminuli (Andrija Bunoza op.a.) ''u svojim iskazima spominjali Mirzu Kudru i da ne zna tko je ubio Bunozu i Markovića, te da traži ubojicu''.

Bunoza: ''Vazda su bile neke, različite informacije…''

U nastavku dokaznog postupka svjedočio je brat stradalog Ivice Bunoze, Dragan Bunoza.

Na upit tužiteljice što mu je poznato u vezi događaja na Kvanju, svjedok je ispričao kako zna da mu je brat ubijen 2.10.1993. i da se on tada nalazio u pritvorskoj jedinici u Gabeli. Čuo je od nekih ljudi da su poginuli izviđači, te je tražio telefon da vidi o čemu se radi. Kako je naveo, tada su mu rekli – da je Mirza Kudra ubio njegovog brata.

''Čuo sam da su otišli na teren, da su zatekli sedam pripadnika bošnjačke nacionalnosti, da mi je ubijen brat i Marković (Martin op.a.), a da je Rebac (Robert op.a.) pušten i Pehar (Nedjeljko op.a.) zarobljen.

''Vazda se govorilo da je Sadat (Samir Tucaković op.a.) ubio brata jer ga je moj brat navodno ranio. Ne znam tko je to točno rekao, vazda su bile te neke informacije i da je Sadat bio najkrvoločniji'', rekao je svjedok Dragan Bunoza.

Dalje je ispričao i kako su se stalno ''pojavljivale različite informacije, da su svi mogli biti izvršitelji, i Eso (Razić op.a.), i Sakoč (Edin op.a.)''.

Dragan Bunoza je pred Županijskim sudom u Mostaru rekao, kako ne postavlja imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete.

Obrana nije imala pitanja za ovog svjedoka, te je odvjetnica Dalipagić kratko istaknula, kako je i svjedok sam izjavio da su ''stalno dolazile različite informacije''.

Razne priče o događaju na Kvanju

U nastavku suđenja svjedočio je i Dragan Matić. Ispričao je da mu je poznat događaj na Kvanju i da je znao da je ubijen ''Bunoza i još jedan''. Te informacije mu je prenio pukovnik, te je nakon tih saznanja otišao na Kvanj.

''Nije mi bilo poznato što se dogodilo, ni tko je gore. Zatekao sam jednog ubijenog, mislim da je bio Bunoza. Gore su bile i ženske osobe, članice obitelji muslimanskih pripadnika HVO-a'', posvjedočio je Matić.

Objasnio je i da je na Kvanju bio čitavu noć, te da su ženske osobe trebali razmijeniti s ''ovima što su zarobljeni''. Dalje je kazao i da nije došlo do razmijene, te da je on dvije ženske osobe, majke vojnika bošnjačke nacionalnosti vratio u Čapljinu i odveo kući.

''Netko je govorio Mirza Kudra je ubio, netko ovaj, netko onaj, netko je pričao da je Eso Razić, bilo je raznih priča'', rekao je svjedok Dragan Matić.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Obrane, Matić je potvrdio dijelove svog iskaza koji je dao SIPA-i 2013. godine i da mu je poznato da je Edin Sakoč osuđen za ratni zločin na kaznu od sedam godina zatvora.

Potvrdio je i da je ranije, obzirom na svoju tadašnju poziciju u vojsci - branio da se na području kojim on zapovijeda rade nedjela, te da su jednom prilikom čak pucali u njega kada je pokušao da se umiješa. U takvim ''nedjelima'', kako Obrana tvrdi sudjelovao je Samir Tucaković.

Kao posljednji svjedok na glavnom pretresu održanom 14. veljače svjedočio je Tomislav Marković, brat ubijenog Martina Markovića.

Posvjedočio je da je bio na ratištu kad su mu javili da mu je brat poginuo i da je s Draganom Bunozom otišao da vidi tijela.

Marković: Nikad nisam saznao tko je ubio mog brata

''Po njega (Martin Marković op.a.) su tada došli Pehar i Rebac, on inače nije išao sa izviđačima. Nakon pogibije, htio sam saznati tko ih je ubio, no sve izjave koje sam čuo – nijedna se nije podudarala s onom drugom. Kao da se krije nešto'', izjavio je brat poginulog Martina Markovića, Tomislav Marković.

Dalje je naveo i da s Robertom Repcom nije pričao o događaju na Kvanju, a da mu je Pehar (Nedjeljko op.a.) rekao da je spavao i da se ne sjeća.

''1998. godine sastao sam se s Mirzom Kudrom, on je tada rekao da ga nije on ubio. Nisam mu vjerovao u ono što je ispričao. Nikad nisam uspio točno saznati tko ga je ubio. Samo želim da se zna istina. Nisam ljut, to je tada tako bilo. Nemoguće da je to napravila samo jedna osoba, obzirom kako se sve dogodilo'', izjavio je Tomislav Marković.

Na kraju svjedočenja je kazao i da ne postavlja imovinsko-pravni zahtjev, te da mu ne treba naknada štete.

Dalipagić tražila izvode iz kaznene evidencije za svjedoke

Obrana optuženog nije imala pitanja za ovog svjedoka, a odvjetnica Dalipagić je samo ponovila kako je svjedok rekao, da ''nikad nije saznao tko mu je ubio brata''.

Braniteljica je tražila od suda i da se pribave izvodi iz kaznene evidencije za svjedoke koji su do sada svjedočili u glavnom pretresu.

Podsjećamo optuženi Eso Razić rođen je u Čapljini (57), a živi u SAD-u. U ljeto 2023. uhićen je na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a za njim je bila raspisana tjeralica. Od tada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je potvrđena u studenom 2023., a na teret mu se stavlja da je dana 02.10.1993. godine, oko 10 sati, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

U dosadašnjem dokaznom postupku svjedočili su svjedoci Tužiteljstva HNŽ - Samir Tucaković, Mirza Kudra, Jasmin Turajlić, Edin Sakoč, Samija Kudra, Nedjeljko Pehar i Robert Rebac.

Nastavak suđenja predsjedatelj Sudskog vijeća Darko Zovko zakazao je za 27.2.2024.

Kopirati
Drag cursor here to close