Kordić Jure i ostali

Potvrđeno 16 godina zatvora za zločine u Mostaru bivšim pripadnicima HVO

Prvostupanjskom presudom je Tinjak osuđen na 12 godina, Kordić na tri godine, a Lovriću je izrečena kazna od godinu dana zatvora, dok su Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić i Slavko Golemac oslobođeni optužbe.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2024. u 18:12 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jure Kordić, Dražan Lovrić i Nedžad Tinjak osuđeni na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Mostara 1993., dok su šestorica oslobođena krivnje.

Prvostupanjskom presudom je Tinjak osuđen na 12 godina, Kordić na tri godine, a Lovriću je izrečena kazna od godinu dana zatvora, dok su Dario Sušac, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić i Slavko Golemac oslobođeni optužbe.

Odbijene žalbe

''Sud Bosne i Hercegovine je otpremio drugostupanjsku presudu kojom su odbijene, kao neosnovane, žalba Tužiteljstva BiH i žalbe branitelja optuženih Jure Kordića, Dražana Lovrića i Nedžada Tinjaka, te je potvrđena prvostupanjska presuda od 24.2.2023.'', priopćeno je iz Državnog suda.

Tinjak je, kako se navodi u prvostupanjskoj presudi, proglašen krivim po više točaka za sudjelovanje u nezakonitom uhićenju bošnjačkih civila u Mostaru 1993. godine, koji su odvedeni i zatvoreni u logor ''Vojno'', kao i za nečovječno postupanje prema njima, te silovanje dvije žene.

Kordić je proglašen krivim po dvije točke – za sudjelovanje u nezakonitom uhićenju i nečovječno postupanje u ''Vojnom'', dok mu sudjelovanje u ubojstvu nije dokazano. Lovrić je osuđen po jednoj točki za nezakonito uhićenje.

Sušac, Šikalo, Mihalj, Škobić, Ančić i Golemac oslobođeni svih točaka optužnice

Tinjak je oslobođen dijela optužbi, a Sušac, Šikalo, Mihalj, Škobić, Ančić i Golemac svih točaka optužnice koje su se odnosile na protupravno zatvaranje, mučenje, nečovječno postupanje i silovanje civila koji su bili zatočeni u nehumanim uvjetima u logoru ''Vojno'' od 1993. do 1994. godine.

Tužiteljstvi je u žalbi tražilo ukidanje prvostupanjske presude i ponovno suđenje, ili preinačenje na način da se osude šestorica oslobođenih a povećaju kazne za trojicu osuđenih, dok je Obrana predlagala da se ranija odluka preinači na način da se Kordić, Tinjak i Lovrić oslobode zbog nedostatka dokaza.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u svibnju 2018. a u međuvremenu su preminula dvojica optuženih – Nedžad Ćorić i Marinko Šunjić.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Kopirati
Drag cursor here to close