Rada Macura

Oslobađajuća presuda optuženom za ratni zločin u Bosanskoj Gradišci

Rade Macura uhićen je 27. svibnja 2021. godine, a suđenje mu je počelo 1. listopada iste godine.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 10. 2023. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hecegovine donio je prvostupanjsku presudu kojom je Rade Macura oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u lipnju 1992. na području Bosanske Gradiške, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Optužnica Tužiteljstva BiH tereti Macuru da je, kao zapovjednik Prve čete koja je djelovala u okviru Prve gradiške brigade Vojske Republike Srpske (RS), 1992. godine bio prisutan prilikom zarobljavanja i ubojstava bošnjačkih civila u mjestu Turjak.

U optužnici je navedeno da je 23. lipnja 1992. godine bio uključen vojnu akciju pretresa terena, gdje se nalazila skupina civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac kod Prijedora, koja se pokušavala prebaciti do granice sa Hrvatskom.

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali vojnicima uslijedilo je njihovo zlostavljanje, a potom su ubijeni. Njihova tijela su pronađena 2003. godine.

Obrazlažući prvostepanjsku presudu, predsjedavajuća sudskog vijeća Željka Marenić kazala je da Tužiteljstvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

"Nije sporno da je optuženi zapovijedaoo četom koja je sudjelovala u pretresu Turjaka, da je, kako je navedeno u optužnici, fizički bio tu. Vijeće nije utvrdilo da li je on direktno sudjelovao u akciji ili u ubojstvu civila", rekla je sutkinja Marenić, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Rade Macura uhićen je 27. svibnja 2021. godine, a suđenje mu je počelo 1. listopada iste godine.

Na prvostupanjsku presudu koju mu je izrekao Sud BiH postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close