Odluke

Schmidt: Osuđeni ratni zločinci neće moći obavljati javne funkcije

Odluke su spremne, ali još nije stavljen potpis te je Schmidt kazao da su u pitanju ozbiljni napori uloženi u donošenje odluka kojima će se onemogućiti revizionizam povijesnih činjenica.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2023. u 13:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je danas odluke o Memorijalnom centru Srebrenica kojima će se omogućiti da se Centar razvija i proširi svoje aktivnosti posebno one koje se tiču očuvanja sjećanja na ubijene kako bi se spriječilo poricanje zločina, revizionizam i kršenja ljudskih prava.

"Planirano je proširenje centra Institucijom za obrazovanje i edukaciju u kojem će biti tim međunarodnih i domaćih stručnjaka koji su iskusni u istraživanju genocida i drugih ratnih zločina", podvukao je.

Najavio je novi set odluka koje će donijeti ukoliko predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovine ne uzmu stvar u svoje ruke i u nekoliko narednih tjedana ne donesu odluke, on će biti spreman staviti svoj potpis na njih.

"To uključuje pravljenje baze podataka osoba koje su pred sudovima osuđeni za počinjenje genocida i druge ratne zločine, a druga odluka se odnosi na zabranu izbora na javne funkcije osoba koje su osuđene za ratni zločin i dodjeljivanje nagrada i priznanja takvim osobama", najavio je Schmidt.

Odluke su spremne, ali još nije stavljen potpis te je Schmidt kazao da su u pitanju ozbiljni napori uloženi u donošenje odluka kojima će se onemogućiti revizionizam povijesnih činjenica.

Prethodno je zahvalio svima koji su doprinijeli uspostavljanju Centra i zakonskog uređenja njegovog funkcioniranja, posebno majkama ubijenih u genocidu, kao i ranijim visokim predstavnicima.

Kazao je da je potrebno očuvati istinu na ubijene i naslijeđe koje čuva Memorijalni centar i to na način da se adekvatno usprotivi negiranju genocida i revizionizmu te iskrivljivanju istine koju su utvrdili međunarodni i domaći sudovi što zahtijeva sveobuhvatne i dobro osmišljenje mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close