Sat prije ročišta

Suđenje za pranje novca: Čaušević tražio izuzeće Vijeća Suda BiH

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Suda BiH, Hilmo Vučinić, rekao je da optuženi ima pravo tražiti izuzeće, ali da su razlozi koje je naveo već odranije poznati te mu nije bilo jasno zbog čega je takav zahtjev stigao sat vremena prije početka ročišt
Vijesti / Flash | 09. 12. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretres pred Apelacijskim vijećem Državnog suda protiv optuženog Kemala Čauševića, kojem je trebalo početi ponovno suđenje zbog pranja novca, nije održan jer je optuženi Čaušević tražio izuzeće članova Vijeća, navodeći da su suci Hilmo Vučinić i Redžib Begić pristrani.

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Suda BiH, Hilmo Vučinić, rekao je da optuženi ima pravo tražiti izuzeće, ali da su razlozi koje je naveo već odranije poznati te mu nije bilo jasno zbog čega je takav zahtjev stigao sat vremena prije početka ročišta, prenosi BIRN.

Nije znao šta se nalazi u presudi

Optuženi Čaušević objasnio je to na način da nije znao šta se nalazi u presudi Apelacijskog vijeća jer je istu, kako je rekao dobio tek u listopadu.

“Vi ste donijeli presudu iz koje sam vidio da ste pristrani. Nisam to zaslužio, nisam znao da se nećete osvrnuti ni na jedan moj žalbeni zahtjev“, rekao je Čaušević.

Apelacijsko vijeće Državnog suda je nekadašnjem direktoru Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) Kemalu Čauševiću kaznu za primanje dara pri uvozu tekstila povećalo na pet i po godina zatvora, ali je ukinulo osuđujući dio presude za pranje novca i odredilo novo suđenje.

Apelacijsko vijeće je potvrdilo i dvije godine zatvora Anesu Sadikoviću zbog davanja dara pri uvozu tekstila.

Kako su naveli iz Suda BiH, potvrđen je i dio presude kojim je Čaušević oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja, odnosno da je nakon tendera za vršenje usluga tiskanja poreznih markica na vrijednosnom papiru prekoračio svoja ovlaštenja i pravnoj osobi “Glas srpski – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protupravnu imovinsku korist od 200.000 KM.

“Žalba Tužiteljstva u odnosu na oslobađajući dio je odbijena kao neosnovana i prvostupanjska presuda je u navedenom dijelu potvrđena”, priopćeno je iz Suda BiH.

Najmanje 1,7 milijuna KM za protuuslugu

Prvostupanjskom presudom od 27. svibnja 2021. godine Čaušević je proglašen krivim što je 2007. stupio u kontakt s uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Sadikovićem te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda, i priznavanja faktura s netočnim podacima, tražeći da mu kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su njih dvojica pristali i davali mu novac u Sarajevu i Banjoj Luci.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do veljače 2011. primio iznos ne manji od 1,7 milijuna KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Karić je bio optužen u ovom predmetu, ali je na samom početku osuđen na godinu zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi po sporazumu o priznanju krivnje sklopljenim s Tužiteljstvom BiH.

Ovom presudom, Čaušević je bio osuđen  jer je novac za koji je znao da je pribavljen izvršenjem kaznenog djela iskoristio za kupovinu nekretnina, odnosno stanova, poslovnih prostora i njiva, u iznosu većem od milijun KM, koji se od njega oduzimaju kao protupravno pribavljena imovinska korist, ali je ovaj dio presude ukinut i pretres će biti održan pred Apelacijskom vijećem.

Čaušević je za kazneno djelo “primanje dara” osuđen na četiri godine, a za pranje novca na šest, te mu je bila izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora.

Apelacijsko vijeće mu je kaznu za primanje dara sa četiri povećalo na pet i po godina.

Zahtjev koji je optuženi Kemal Čaušević uputio Sudu Bosne i Hercegovine bit će razmatran, te će odluka biti donesena naknadno.

Pored toga, Čaušević je uputio i zahtjev da se ovaj predmet ustupi drugom sudu koji je nadležan.

Kopirati
Drag cursor here to close