Pet i pol godina zatvora

Čauševiću povećana kazna za primanje dara, ponovno suđenje za pranje novca

Apelacijsko vijeće je potvrdilo i dvije godine zatvora Anesu Sadikoviću zbog davanja dara pri uvozu tekstila.
Vijesti / Flash | 20. 10. 2022. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BIRN / Kemal Čaušević

Apelacijsko vijeće Državnog suda je nekadašnjem direktoru Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemalu Čauševiću kaznu za primanje dara pri uvozu tekstila povećalo na pet i pol godina zatvora, ali je ukinulo osuđujući dio presude za pranje novca i odredilo novo suđenje.

Apelacijsko vijeće je potvrdilo i dvije godine zatvora Anesu Sadikoviću zbog davanja dara pri uvozu tekstila, piše BIRN.

Kako su naveli iz Suda BiH, potvrđen je i dio presude kojim je Čaušević oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja, odnosno da je nakon tendera za vršenje usluga tiskanja poreznih markica na vrijednosnom papiru prekoračio svoja ovlaštenja i pravnom licu “Glas srpski – Grafika a.d. Banja Luka” pribavio protupravnu imovinsku korist od 200.000 KM.

“Žalba Tužiteljstva u odnosu na oslobađajući dio je odbijena kao neosnovana i prvostupanjska presuda je u navedenom dijelu potvrđena”, priopćeno je iz Suda BiH.

Prvostupanjskom presudom od 27. svibnja 2021. godine Čaušević je proglašen krivim što je 2007. stupio u kontakt s uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Sadikovićem te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda, i priznavanja faktura s netočnim podacima, tražeći da mu kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, što su njih dvojica pristali te mu davali novac u Sarajevu i Banjoj Luci.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do veljače 2011. primio iznos ne manji od 1,7 milijuna KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Karić je bio optužen u ovom predmetu, ali je na samom početku osuđen na godinu zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi po sporazumu o priznanju krivnje sklopljenom s Tužiteljstvom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close