Bivši ministar obrane

Suđenje Cikotiću: Povjerenstvo za utvrđivanje cijena oružja nije zasjedalo

Kuteš je rekao da je povjerenstvo bilo formalno, te da nije zasjedalo niti utvrđivalo cijene oružja koje je bilo namijenjeno za prodaju.
Vijesti / Flash | 31. 01. 2023. u 15:44 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Selmi Cikotiću, bivšem ministru obrane Bosne i Hercegovine, koji se tereti za zloupotrebu položaja kojom je državni proračun oštećen za oko 9,7 milijuna konvertibilnih maraka, svjedoci su govorili o načinu realizacije ugovora sa kompanijom ''Scout'' iz Zagreba.

Nazif Kuteš, stručni savjetnik za održavanje naoružanja u Ministarstvu obrane BiH, ispričao je da je 2010. godine bio član povjerenstva za utvrđivanje jediničnih cijena naoružanja koja su prodavana po ugovoru kompaniji ''Scout''.

Formalno povjerenstvo

U to povjerenstvo, kako je rekao, imenovao ga je pomoćnik ministra obrane, Trpimir Rebac, a članovi su bili Šefik Hasanović, Mario Šego i jedan oficir iz Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH. Kuteš je rekao da u prodaji municije i naoružanja nije sudjelovao.

''Bili smo na jednom radnom sastanku i raspravljali o postupku procjene vrijednosti jedinica naoružanja koje su bile predmet prodaje. Ja sam nakon sastanka tražio da mi se dostavi ugovor'', rekao je Kuteš, dodavši da je ukupna vrijednost ugovora sa kompanijom ''Scout'' bila 1,5 milijuna maraka.

Po tadašnjem načinu isporuke cijene nisu pisale na fakturama, objasnio je Kuteš, kao i da je osnovni ugovor zaključen 2003., a aneks 2010. godine.

Kuteš je rekao da je povjerenstvo bilo formalno, te da nije zasjedalo niti utvrđivalo cijene oružja koje je bilo namijenjeno za prodaju.

''Vidio sam jedan izvještaj komisije, ali nije potpisan na samoj sjednici. Rebac je to uradio, ali ne u mom prisustvu'', rekao je Kuteš.

Na pitanje tužitelja Mladena Furtule, rekao je da se Dalibor Perić 2010. godine bavio pitanjem viškova naoružanja i da postoji posebno formirano odjeljenje za planiranje.

Kuteš je rekao da nije učestvovao u prodaji municije. Na pitanje optuženog Selme Cikotića, da li je povjerenstvo dobijalo uputstva od ministra, svjedok je negirao.

Pogodovao tvrtki ''Scout''

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – po prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra i drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao tvrtki ''Scout'' iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Blažen Kovač, stručni savjetnik za održavanje materijalno-tehničkih sredstava u Ministarstvu obrane BiH, rekao je da je sudjelovao u postupku dogovora i realizacije ugovora s kompanijom ''Scout''.

Na pitanje tužitelja Furtule da li su zaključivani aneksi na ugovor 2010. godine, rekao je da ga je brigadir Dalibor Perić informirao o ugovoru, aneksima i odlukama, rekavši mu da će na osnovu toga lakše da izvrši ''sravnjenje'' sa ovom kompanijom iz 2011. godine.

Darko Marjanović, stručni savjetnik za planiranje rješavanja suvišnog neperspektivnog naoružanja u Ministarstvu obrane BiH, kazao je da je ovu dužnost preuzeo 2018. godine.

Ministar ne može samoinicijativno prodati i uništavati oružje

Ispričao je da je Državna agencija za istrage i zaštitu, po naredbi Suda BiH, izuzela 36 originalnih dokumenata iz Ministarstva, među kojima je i dokumentacija sa firmom ''Scout'', te izvršila forenzičku kopiju računara. Marjanović je rekao da je, prilikom pripreme dokumentacije za SIPA-u, vidio anekse i odluke iz 2010. godine.

Na pitanje tužitelja, objasnio je da praćenje i analizu materijalno-tehničkih sredstava, vojne opreme i municije vrši materijalno-financijsko knjigovodstvo.

Marjanović je rekao i da postoji elektronska baza podataka ''DARE'', naslijeđena od SFOR-a, putem koje je moguće pratiti svaki komad naoružanja, čak i kada se premješta iz objekta u objekat, te da se svaka izmjena u ovoj bazi vrši na osnovu materijalnog dokumenta.

Na pitanje optuženog Cikotića, odgovorio je da ministar ne može samoinicijativno prodati i uništavati oružje, te da je instrukcija da se borbeni kompleti za oružane snage ne mogu dirati.

Suđenje se nastavlja 14. veljače, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close